3.4 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

KAZAHSTANSKI VUČIĆ PORUČIO VOJSCI I POLICIJI: Pucajte i ubijajte bez upozorenja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je da je izdao naredbu snagama bezbednosti da pucaju i ubiju one koje naziva banditima i teroristima, a krivi ih za nerede u zemlji u kojima je ubijeno na desetine ljudi.

Rojters javlja da se čini da su snage bezbednosti uspostavile kontrolu u Almatiju, ali se i dalje može čuti pucnjava.Tokajev izdao naredbu: Naredio sam vojsci da puca bez upozorenja

Predsednik Tokajev je u televizijskom obraćanju rekao da militanti nisu položili oružje i da i dalje čine zločine, ili ih pripremaju. 

- Advertisement -

„Borba protiv njih mora da ide do kraja. Ko god se ne preda biće uništen. Naredio sam snagama bezbednosti i vojsci da ih ubiju bez upozorenja“, rekao je predsednik.

Tokajev je ranije saopštio da je u zemlji uglavnom uspostavljen ustavni poredak.

Kazahstanski predsednik okrivio je teroriste obučene u inostranstvu za nasilje u zemlji, najgore u poslednjih 30 godina, otkako je Kazahstan proglasio nezavisnost. 

- Advertisement -

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odvojenom saopštenju istaklo da je 26 „naoružanih kriminalaca“ likvidirano, a više od 3.000 njih privedeno, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta koji su izbili ove nedelje. 

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je više od 70 aviona zaduženo za dovođenje ruskih vojnika u Kazahstan i da trenutno pomažu u ponovnom uspostavljanju kontrole na aerodromu u Almatiju.

Tokajeva administracija je navela da ruske snage nisu uključene u borbe ili „eliminaciju militanata“.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da Vašington pažljivo prati dolazak ruskih snaga u Kazahstan. Pratićemo situaciju i eventualno kršenje ljudskih prava i „sve akcije koje bi mogle da vode zauzimanju kasahstanskih institucija“, rekla je Džen Psaki.

- Advertisement -
SourceRTS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti