KARPENTER POSLAO JASNU PORUKU SRBIJI: Ništa nije isključeno na Kosovu, pa ni promena granica!

Obavezno pročitajte

Ništa nije gotovo i ništa nije isključeno, pa čak ni promena granica kada je u pitanju Kosovo rekao je Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona i ekspert za Balkan.

Bivši savetnik i pristalica Džozefa Bajdena, je u intervjuu za Srpski telegraf rekao da će Vašington podržati svako rešenje oko koga se usaglase Srbi i Albanci. Ističe i da po tom pitanju nema crvenih linija – sve je na Beogradu i Prištini.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, EU, Amerika i UN podržaće održiv dogovor.

On je preneo stav da su i demokrate i republikanci u Kongresu čvrsto ujedinjeni u podršci nezavisnog Kosova.

„Dakle, to se neće promeniti“, kaže on i dodaje da obe strane žele rezoluciju koja će omogućiti Srbiji i Kosovu da žive rame uz rame u miru i prosperitetu.

Moramo kreativno da razmišljamo kako to postići. Ne mislim da je status kvo održiv„, rekao je Karpenter.

On je ocenio da šta god da demokratska administracija uspe, sadašnja će morati da bude kreativnija i da razmisli kako da podstaknu dve strane da postignu dogovor koji moze biti kompromisan. „To uključuje stavljanje na sto ideje o stabilizacionom fondu“, dodaje.

On ne bi želeo da isključi nijednu mogućnost, uključujući i promenu granica, ali napominje da je ključ održivost dogovora koji podržava većina građana kako u Srbiji tako i na Kosovu.

Ako unutrašnji akteri ne podrzavaju rezoluciju u potpunosti, tada bez obzira na to šta spoljni akteri misle o tome, to neće funkcionisati. Trajna rezoilucija zahteva siroku podrsku na obe strane„, ukazuje Karpenter.

Karpenter, koji sada obavlja funkciju višeg direktora Centra za diplomatiju i globalni angažman „Pen Bajden“ je povodom izjave ministra Ivice Dačića da će pozvati Srbe u SAD da glasaju za Donalda Trampa, rekao da on može tražiti da glasaju za koga želi.

„Mislim da to nije najpametnija diplomatska strategija“, kaže Karpenter.

On objašnjava da je u interesu Srbije da u SAD ima široku dvostrančku podršku za koju kaže da sada uživa.

„Kao demokrata smatram se prijateljem Srbije i u potpunosti podržavam njenu evropsku integraciju. Pa zašto politizovati odnos Srbije i SAD kad to nije neophodno“, rekao je Karpenter.

Takođe je naveo kako srpski Amerikanci glasaju na osnovu svojih parametera i da je to prirodna stvar.

Kaže i da je pristrasan kada su u pitanju predsednički izbori, ali da misli da Bajden ima najbolje šanse da pobedi u novembru.

Smatra i da je Bajden kao kandidat najbolje spreman da Beloj kući vrati integritet i čast.

Ako Tramp izgubi, kaže da se očekuje kraj korupciji u Beloj kući, ali i koherentnija spoljna politika.

„Na Balkanu mislim da će to značiti više ulaganja u realizaciju evropskog jedinstva, slobode i mira“, podvukao je na kraju svog izlaganja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Protiv Šešelja stigla nova haška optužnica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je protiv Vojislava Šešelja stigla nova haška optužnica. „Stigla je iz Haga nova...

Još priča na sličnu temu