KARANTIN NA SNAZI OD SLEDECEG PETKA: Dr.Tiodorović objasnio nove mere

Obavezno pročitajte

Dr.Tiodorović o karantinu i novim merama

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović objasnio je još jednom šta podrazumevaju nove mere koje su na snazi od sledećeg petka, a važe za povratnike sa letovanja iz zemalja regiona.

„Nalazimo se u situaciji za koju ne možemo da kažemo da je povoljna, jer se sve može promeniti preko noći. Situacija u Crnog Gori je zabrinjavajuće, ona se nalazi na visokom trećem mestu po riziku od zaraze“, izjavio je Tiodorović RTS i dodao da je većina naših građana ipak odlučuila, uprokos preporukama da letuje u „rizičnim“ zemljama – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji…

- Advertisement -

Objasnio je kako će izgledati ova nova mera.

„Znamo šta treba, Batut je zadužen da napravi uputstvo, domovi zdravlja i kovid ambulante će dobiti jasno uputstvo. Ljude koji dolaze sa zaraženih područja ćemo ih upućivati u kovid ambulante i određene ustanove“, kaže epidemiolpog i dodaje da je reč o velikom broju naših sugrađana.

karantin

Nije to malli broj ljudi, između 50 i 70 hiljada samo je boravilo u Crnoj Gori, tako da možemo da očekujemo da imamo malo zagušenje, ali zavodi su spremni da se prihvate obaveze. Kao i ranije, postoji crvena zona za one sa tegobama i žuta za one koji su bili na određenom rizičnom mestu gde ima povećan broj obolelih, a koji nemaju tegobe“.

„Svako će dobiti uputstvo i apel da se javi u roku od 24 sata tamo gde boravi i da obeća da će da se jave u kovid ambulantu i gde će se sprovesti neohodna procedura. Ko gledamo ukupno sve zemlje u kojima su naši ljudi boravili, biće više od 100 hiljada ljudi. Ali, ako postoji savest… Polažemo nade u ličnu odgovornost i svest o situaciji. Ako dođe do pogoršanja u tim zemljama ići ćemo na izraženije mere sa primenom pravog zdravstvenog nadzora koje podrazumevaju i karantin“, zaključuje Tiodorović.

Sourcekurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu