25 C
Belgrade
петак, 5 јуна, 2020

KARAĐORĐE TUKAO SRBE: Nisu hteli da jedu krompir, mislili da je podvala!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Bile su to veoma teške i gladne godine, pa je Dositej želio da se Srbi prehrane, naročito preko dugih zima kada im je ishrana bila prilično siromašna.

O korisnosti krompira u ljudskoj ishrani nije potrebno govoriti. Međutim, krompir nije lako zaživio na Balkanu. Smatrajući ga „đavoljom biljkom“, Srbi su odbijali da ga prihvate i gaje. Slavni Dositej Obradović je, došavši u oslobođeni Beograd 1806. godine iz Zemuna, ponio sa sobom nekoliko vreća krompira.

- Advertisement -

Bile su to veoma teške i gladne godine, pa je Dositej želio da se Srbi prehrane, naročito preko dugih zima kada im je ishrana bila prilično siromašna i kada je stanovništvo masovno umiralo zbog teške neuhranjenosti. Dok se iskrcavao u luci, Dositej naredi da se pažljivo postupa sa vrećama krompira i da se odlože na tamno i suvo mjesto. I Karađorđe i ostali članovi Praviteljstvujušćeg sovjeta serbskog nisu bili ni malo poverljivi prema krompiru.

Dositej zato naredi jednog dana da se krompir obari onako kako je naložio i da se potom posluži u odaji gdje će biti on sa članovima Sovjeta. Kada su donijeli vruć krompir, svi bjehu okruženi teškom nevjericom te se niko, pored Dositejevog nutkanja, ne usudi da ga proba, ne samo zato što nisu znali kako se jede, nego i iz staha da ne bude kojim slučajem otrovan (tj. da mu neko od prisutnih tajno ne radi o glavi).

„Videvši da je vrag odnio šalu, Dositej prvi poseže za krompirom i stade ga ljuštiti pred svima i jesti. Kada su vidjeli da je ovaj navalio i na drugi, pa na treći i da mu nije ništa, i ostali se osmjeliše uz osmehe da pruže ruku i da uzmu po krompir jedući ga upravo onako kako je to činio veliki Dositej.

- Advertisement -

Dositej potom kaza Karađorđu da jednu poveću vreću krompira treba zasaditi i objasni mu kako se krompir obrađuje. Došlo vrijeme i vađenja usjeva, a kako je godina bila povoljna i izdašna, ostalo je krompira i za novu sadnju. Godine 1808. bilo je dovoljno krompira da se podijeli Srbima i da se počne masovnije saditi. Međutim, Srbi iz Beogradskog pašaluka ni da čuju da uzmu, a kamoli da posade to „đavolsko sjeme“ o kome su se već uveliko raspredale svakojake nevjerovatne priče. Čuvši da seljaci odbijaju da prime i sade krompir, Karađorđe izda naredbu u kojoj je stajalo da se ima svako kazniti javnim bičevanjem sa deset udaraca kandžijom, ukoliko ne preuzme krompir i njegovo sjeme. Ni ova kazna nije mogla natjerati neposlušne seljake da se prihvate gajenja krompira, pogotovo što su imali i otvorenu podršku neobrazovanih sveštenika koji su sa podozrenjem gledali na krompir kao „na katoličku podvalu“ i koji su podržavali narodne praznovjerice i raširene priče.

Tek kada su oborknezovi, kao najodgovornija lica za stanje u svojim knežinama, počeli da dobijalu batine zbog nepristajanja svojih seljaka da uzgajaju ovu biljku, seljaci su počeli da masovnije gaje krompir, ali opet ne svojevoljno, već zato što su bili prisiljeni batinama.Tako se vrlo brzo krompir raširio po Srbiji, a u narodu se u to vrijeme munjevito raširila jedna veoma poučna priča o Svetom Savi, krompiru i đavolu, koja veli sljedeće:

“Umoli đavo Svetog Savu da ugovor načine i da posiju krompir, pa onda što je u zemlji to neka bude Svetoga Save, a što je na zemlji to da njemu ostane. Tako i učine. Posiju krompire, krompiri izniknu, ukaže se najpre čimina (busen), potom cvijet i za njim i bobe. Videći ovo, đavo stane prkositi Svetom Savi. No kad bude u jesen, onda čimina opadne i istrune, a Sveti Sava povadi krompire pa u trap.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

STARAC KRVARI: Novi snimak brutalnosti sa ulica Amerike

Amerika i nemilosrdnost policije Strašan snimak policijske brutalnosti u Bafalu, tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda, ponovo je...

SINIŠA MALI U TRCI ZA PREMIJERA SRBIJE? „Nije samo kampanja“

Ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode da je u trci za budućeg premijera Srbije. Mali je, upitan da li...

Jurić u podne saopštava ime političara!?

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić danas će dati iskaz u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom svojih saznanja u vezi sa političarem pedofilom.

INTERNET RAT BUKTI: Tviter Trampa proglasio rasistom!

Tviter u kampanji protiv Trampa Kada se u pretragu na društvenoj mreži Tviter ukuca pojam rasista na engleskom...

UZBUNA I NOVO ŽARIŠTE: Čak 28 zaraženih u staračkom domu u Petrovaradinu

Muke: U privatnom domu „Mas grin haus“ u Petrovaradinu inficirano 22 korisnika i šest zaposlenih, a sve otkriveno kad je R. S....
- Advertisement -