21.7 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

Kapljice kijanja: torpedo za COVID-19

Autor: Milica Kozarev

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Životni vek kapljice inficirane virusom mogao bi da se produži znatno, čak do 1000 puta, od ​​delića sekunde do minuta.

- Advertisement -

Nove kapljice koronavirusa mogle bi da putuju i do 8 metara jer kijanje ili kašalj rezultiraju turbulentnim gasovitim oblakom koji bi mogao sadržati kapljice SARS-CoV-2, tvrdi istraživač MIT-a u radu objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA ).

Lidija Boroubia, vanredna profesorka na MIT-u i stručnjaki za dinamiku tečnosti, predložila je da se revidira društveno distanciranje od 2 metra, kako bi se ograničio rizik od izlaganja, kao i trenutno korišćene hirurške i N95 maske koje „nisu testirane na ove potencijale karakteristike respiratornih emisija“

<img src="kapljice.jpg" alt="kapljice">
Dr. Lydia Bourouiba Dr. 2008, Teoretska i numerička studija homogene rotacione turbulencije, Univerzitet McGill

„Efikasnost maske kao kontrola izvora, zavisi od sposobnosti maske da uhvati ili izmeni emisiju oblaka visokog momenta sa svojim patogenim opterećenjem. Najveće brzine izdisaja mogu dostići od 10 do 30 m/s, stvarajući oblak koji može da se prostire na oko 7-9 metara, „napisala je Boroubia.

Brzina kapljice iz kijanja može da dostigne i 30 m/s

- Advertisement -

Ona je rekla da može izgledati iznenađujuće to što je trenutno razumevanje puteva prenosa od domaćina do domaćina kod respiratornih zaraznih bolesti zasnovano na modelu prenosa bolesti razvijenom tridesetih godina prošlog veka. Taj model, po savremenim standardima, deluje prilično pojednostavljeno. “Nedavni rad je pokazao da izdisaji, kijanje i kašljanje ne samo da sadrže pljuvačne kapljice koje se ponašaju kao projektili kratkog dometa, već se mahom sastoje od  višefaznog uskomešanog gasovitog oblaka koji se zadržava u vazduhu i kroz njega raznosi grupe kapljica različite veličine“ naglasila je Boroubia.

Lokalno vlažna i topla atmosfera unutar turbulentnog gasnog oblaka omogućava da se zadržane kapljice isparavaju mnogo duže nego što se to događa sa izolovanim kapljicama. „Pod ovim uslovima, vek kapljica mogao bi se znatno produžiti, od ​​delića sekunde do minuta“, rekla je Boroubia.

Dr Anthoni Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, međutim, pozvao je na oprez tokom studije MIT tokom brifinga u Beloj kući u utorak. „Ovo bi zaista moglo biti užasno pogrešno“, rekao je on, dodavši da se to odnositi samo na ljude sa izuzetno jakim kijanjem.

Prema istraživačima MIT-a, zahvaljujući naglom kretanju gasovitog oblaka, kapljice koje nose patogene potiskuju se mnogo dalje nego ako se emituju izolovano. bez višefaznog gasovitog oblaka koji ih nosi napred. Objasnila je da se domet kapljica, i velikih i malih, povećava njihovom interakcijom i zarobljavanjem u višefaznom gasovitom oblaku. „Kapljice koje se spuste duž putanje mogu kontaminirati površine, dok ostale ostaju zarobljene i skupljene u oblaku koji nastavlja da se kreće“, rekao je istraživač. Postepeno oblak i kapljice u njemu gube zamah i koherenciju, pa preostale kapljice isparavaju, stvarajući ostatke koji mogu ostati u vazduhu satima. Isparavanje kapljica punih patogena u složenim biološkim tečnostima je slabo istraženo

Brzina isparavanja može da varira

Stepen i brzina isparavanja najviše zavise od temperature i vlažnosti vazduha, ali i od unutrašnje dinamike gasnog oblaka, kao i tačnog sastava tečnosti izdahnute od strane pacijenta „, naglasila je. Ranije istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da je RNK koronavirusa još uvek prisutna i nakon 17 dana na brodu “Diamond Princess” u Japanu.

Istraživači su rekli da je RNK SARS-CoV-2 identifikovana na različitim površinama u kabinima inficiranih putnika sa simptomima bolesti, ali i onih bez simptoma. Ova RNK pronađena je čak 17 dana nakon što su kabine ispražnjene, ali pre nego što su sprovedene procedure dezinfekcije.

Boroubia je rekla da veoma brzo širenje COVID-19 dodatno naglašava potrebu za boljim razumevanjem dinamike prenosa respiratornih bolesti putem tačnog prepoznavanja puteva prenosa

Naglasak Svetske zdravstvene organizacije je i dalje da je COVID-19 nova vrsta virusa,  te da je jako bitno uzeti u obzir sve vrste istraživanja i ne odbacivati ni jedno dok se ne ustanove tačni putevi prenosa zaraze, metodi lečenja i nalaženje adekvatnih vakcina ili lekova.  

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti