KANDIDAT ZA DIREKTORA RTS: RTS puca kao ekspres lonac, pa pismo Bujoševića

Obavezno pročitajte

RTS i ekspres lonac

Vasko Vasović, kandidat za direktora RTS, u intervjuu za Direktno otkrio je puno toga o Javnom servisu, direktoru koji to više nije Draganu Bujoševiću, kontroli od strane valsti, nezadovoljnim radnicima, trošenju novca… Direktno je ekskluzivno došao do tajnog mejla koji je Bujošević u toku četvrtka, 30. jula, poslao radnicima RTS-a, čije delove prenosimo.Vasko Vasović, kandidat za direktora RTS-a, za Direktno: RTS će da pukne kao ekspres lonac

Poštovani, siguran sam da su mnogi od vas pročitali intervju Vaska Vasovića sajtu Direktno. Nemam nikakvu obavezu prema Vasku i sajtu Direktno, kojim upravlja Dragan Đilas, ali imam moralnu obavezu prema svakom zaposlenom u RTS da odgovorim na optužbe iznete u intervjuu. Molim sve zaposlene da ovo obraćanje zadrže za sebe. Ne želim da se ova priča nastavlja po sajtovima, društvenim mrežama i tabloidima. Previše je plaćenih tekstova protiv RTS, previše je ispiranja usta našom kućom, da bi mi sebi dozvolili luksuz da još dodajemo novu džebanu. Jer, šta god da kažete, šta god da je istina, to u medijskoj i političkoj igri oko RTS nije bitno. Oni koji znaju iz kojih interesa nas napadaju, činiće to i dalje, jer njima činjenice ništa ne znače.Vasko Vasović, kandidat za direktora RTSVasko Vasović, kandidat za direktora RTS

- Advertisement -

Izveštaj revizora je javno dostupan i zato čudi da je Vasko uveren da baš on upoznaje Upravni odbor sa podacima iz njega. Još je neverovatnije da Vasko presuđuje ne samo UO, meni i drugim rukovodiocima RTS, nego postaje veći revizor od revizora, i njih uči njihovom poslu. On tvrdi ono što revizori ne tvrde, revizori su u Izveštaju dali 17 preporuka za ispravke uočenih nepravilnosti i ništa više.

RTS,

Hajdemo sada na detalje.

Vasko: Državni revizor je utvrdio nepravilno trošenje 440 miliona dinara bez PDV-a.

Odgovor: Vaskova konstrukcija koju ću pokušati da odgonetnem. RTS na godišnjem nivou sprovede preko 300 postupaka javnih nabavki velike i male vrednosti. Iznos od 440 miliona dinara predstavlja zbir dela javnih nabavki velike i male vrednosti koje su revizori kontrolisali i gde su oni utvrdili neke nepravilnosti. Revizori nigde nisu napisali da RTS nije platio PDV. Kako je Vasko spojio neplaćeni PDV i ovih 440 miliona, on zna. I niko više. Vasović za Direktno: Neću da budem Leh Valensa, RTS-u i Srbiji treba domaćin!

Vasko: Zbog negativnog finansijskog izveštaja Državnog revizora za 2018. godinu, generalni direktor je po sili zakona morao da bude razrešen.

Odgovor: Prvo ne postoji „negativan finansijski izveštaj Državnog revizora“. Državni revizor se uopšte nije bavio finansijskim izveštajem. Finansijski izveštaj izgleda potpuno drugačije, ali Vasko to i ne mora da zna. I Bogu hvala svi finansijski izveštaji RTS od 2015. godine su pozitivni, za razliku od 2008. do 2015. kada su pokazivali minus i kada je RTS gomilao gubitke.

Vasko: Memoriju od 32 GB platili su 1,137 miliona dinara, a stvarna cena je 6.000 dinara.

Odgovor: Nabavljeno je 12 komada HP32GB dual rank *4DDR4-2133 memori kita za SAP modul čija je pojedinačna cena 78.996,55. Vasko govori o običnoj memoriji za personalni kompjuter.

Vasko: Usluge objave teksta u časopisu Story platili su 1,15 miliona dinara.

Odgovor: U pitanju je novogodišnji editorijal sa naslovnom stranom, plus još 16 strana. Dobijen popust od 50 odsto.Dragan Bujošević Foto: AtaImagesDragan Bujošević Foto: AtaImages

Vasko: Usluge ugradnje i popravke kliznih vrata platili čak 1,037 miliona dinara.

Odgovor: Ovo je iznos za dvoja vrata na četvrtom spratu i vrata u Takovskoj 10. Vrata u PEC su ugrađena kako bi master i emitovanje programa bilo pod posebnim režimom bezbednosti kao i na svakoj drugoj televiziji. To su vrata sa uređajem za očitavanje i spojena sa protivpožarnom centralom. Rešenjem MUP RS nam je naloženo da klizna vrata u Takovskoj 10 budu funkcionalna zbog čega je bila neophodna zemena motora.

Vasko: Dobit za period 2015-2018 iskoristili za pokrivanje gubitaka umesto da po zakonu polovinu uplate u budžet RS.

Odgovor: Umesto pohvale, pokuda. Pa valjda je bolje da pokrijemo naš gubitak. I to, naravno, nismo radili na svoju ruku nego uz odobrenje Vlade Republike Srbije.

Vasko: Na sklapanje štetnih ugovora potrošeno 612.000 evra.

Odgovor: Najvažnije je da u Izveštaju revizora nigde ne piše „štetan ugovor ili ugovori“. Nigde. To je Vaskov dodatak. Ovaj iznos se odnosi na nabavke koje su sprovedene bez primene ZJN jer se većinom odnose na produkcione troškove i iste su planirane u Finansijskom planu RTS-a, a neke nisu planirane kao što su kvarovi, vanredni servisi… i koje u samom revizorskom izveštaju nemaju karakter štetnih ugovora. RTS je apsolutno pod kontrolom Aleksandra Vučića FOTO: PrintscreenRTS je apsolutno pod kontrolom Aleksandra Vučića FOTO: Printscreen

Vasko: Ogroman deo novca uloženog u Nemanjiće otišao u privatne džepove.

Odgovor: Ni jedna revizija nije našla nepravilnosti u trošenju novca za ovu seriju. A Vasko po običaju ne nudi ni jedan jedini dokaz za svoje izmišljotine.

Vasko: Od 3,5 miliona evra uloženih u seriju Nemanjići ništa se nije vratilo RTS.

Odgovor: Prvo, Nemanjići su koštali 3,189 miliona evra. U odnosu na planirani trošak ušteđeno 56.195 evra. Kroz reklame, sponzorske ugovore i podsticaje države samo na prvom emitovanju RTS je prihodovao skoro 2,6 miliona evra.

Vasko: Telekom izvlači ogroman novac iz RTS.

Odgovor: Za ovu budalaštinu Vasko ne navodi ni jedan jedini dokaz. U odnosu RTS-Telekom, naša kuća ima hiper pozitivan bilans.

Vasko: Nisu utvrđeni objektivni kriterijumi po kojima je određivana visina otpremnine.

Odgovor: Kriterijumi za visinu otpremnine usaglašeni sa reprezentativnim sindikatima. 

Vasko: Na garderobu i obuću je samo u 2018. godini jednom butiku uplaćeno 84.500 evra.

Odgovor: Još jedna laž bez dokaza. U toj godini je u javnim nabavkama za 3 miliona dinara kupljena službena stilska odeća za informativni program, za 1.661.770 dinara svečana odeća za muzičku produkciju, i za 3.573.573 dinara odeća za razne programske projekte nabavljena u više butika.

Vasko: Potrošili smo 20.000 evra za frizerske usluge iako imamo naše frizere i stiliste.

Odgovor: Za frizerske usluge za voditelje koji se pojavljuju na ekranu sprovodi s postupak javne nabavke. Potrošeno je 11.500 evra.

Vasko: Šta će nama merenje gledanosti kada nismo komercijalna televizija.

Odgovor: Iz najmanje dva razloga. Da bi na osnovu gledanosti mogli da određujemo cene oglasa. Iako nismo komercijalna televizija oko 20 iliona evra godišnje zaradimo na marketingu. I da bi mogli da vidimo kako stojimo u odnosu na druge televizije, jer onoga sekunda kada prestane da bude najgledanija televizija RTS nikome više neće biti značajan i njegovo postojanje će biti dovedeno u pitanje. Vasko VasovićVasko Vasović

Vasko: Televizijski kran od 12 metara koji košta 3.500 evra platili smo 40.000 evra.

Odgovor: Kran je nabavljen u postupku javnih nabavki na koji nije bilo primedaba. Dokumentaciju kontrolisala državna revizija.

Vasko: Za usluge statista i publike plaćeno je 188.000 evra. Kada su se proveravali podaci iz ličnih karata na ugovorima sa statistima ispostavilo se da mnogi od njih ne postoje.

Odgovor: Za angažovanje publike i statista sprovodi se postupak javne nabavke. RTS je za ovu namenu u 2018. potrošio 94.200 evra bruto. RTS ovu uslugu plaća izabranom dobavljaču zbirno i nema uvid u pojedinačnu dokumentaciju statista. Za istu je odgovoran izabrani dobavljač. Uzgred, siguran sam da i Vasko, kao i RTS nema uvid u pomenutu dokumentaciju.

Vasko: Bez tendera se angažuju privatne advokatske kancelarije čije se usluge plaćaju nekoliko desetina hiljada evra.

Odgovor: Revizori su konstatovali da usluge advokata ne podležu javnim nabavkama, ali da bi valjalo pribaviti više ponuda, što je i učinjeno po njihovoj primedbi.

Vasko: Za godinu dana na salvete i toalet papir potrošeno je 100.000 evra. Zoran Gavrilović: RTS je medijska nesreća Srbije

Odgovor: I one se nabavljaju u postuku javni nabavki. U 2018 potrošeno 62.800 evra.

Vasko: Državni revizor otkrio 20 miliona evra nenamenskog trošenja novca.

Odgovor: U Izveštaju revizora koji je javan i dostupan svima nigde ne stoji nenamensko trošenje novca kao ni odrednica štetnih ugovora, a ni navedeni iznos.

Vasko: Drastičan gubitak gledanosti kada smo sa satelita Eutel 16 prešli na Astru.

Odgovor: Najvažnije, niko nema podatak koliko ljudi gleda program preko satelita. Naravno da te podatke nema ni Vasko. Ogromna većina gledalaca van Srbije prati naše programe preko brojnih distributivnih mreža (kablovskih, IP TV i OTT), a ne individualnom, satelitskom opremom. Od 2017. godine, naš program se emituje preko satelita Astra, ali je bio dostupan i preko distributerske platforme na satelitu Eutelsat 16E, što je moglo da utiče samo na povećanje broja gledalaca. Te godine smo povećali broj kanala koje emitujemo preko satelita, za 6 televizijskih i tri radijska. Ugovor koji smo ove godine potpisali sa Telekomom podrazumeva emitovanje 11 televizijskih i 11 radijskih kanala. A ti programi se emituju i preko naše OTT platforme Planeta i dostupni su u celom svetu.

Hvala na pažnji.

Sve najbolje,

Dragan Bujošević

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu