15.5 C
Belgrade
utorak, 29 septembra, 2020

Kanalizacija otkrila koje se droge najviše koriste u Evropi i regionu (MAPA)

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Naučnici su napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda iz kojih su vidljivi trenovi upotrebe narkotika u čak 120 gradova na svetu. U tom istraživanju uključeni su i gradovi iz našeg regiona – Zagreb, Beograd, Sarajevo i Ljubljana. Za prva dva je uočen porast potrošnje kokaina.

Naučnici sa univerziteta u Salamanci u Španiji godinama su istraživali kanalizacije koje koristi oko 60 miliona ljudi. Tražili su tragove kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA te su napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Gradovi u kojima traje istraživanje sedam godina
- Advertisement -

Istraživanje je pokazalo da je u Evropi vidljiv rast korišćenja kokaina, u Americi i Australiji primetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korištenja MDMA zabeležen u Holandiji.

Sa obuhvaćenih 37 zemalja i 120 gradova, ovo istraživanje je najveće sprovedeno ovog tipa, a obuhvatilo je Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Mapa pokazuje da su u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu najrađe troše amfetamine. Slovenačka Ljubljana, prema karti pokazuje afinitet prema kokainu, ali u istraživanje je uključena tek godinu do dve pa rezultate nisu previše isticali.

- Advertisement -

Prema istraživanju, u glavnom gradu Hrvatske je primetan porast konzumiranja kokaina, i to najveći na području bivše Jugoslavije.

Prikaz korišćenja svih droga
Prikaz korišćenja svih droga

– Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikada po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni u periodu od 2011. do 2017. godine. Prikupljeni podaci dobijeni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja – kazala je Iria Gonzales Marinjo jedna od vodećih istraživača u timu.

Naučnici su počeli su sa istraživanjem kanalizacija 2011. godine. U želji da dobiju što realniju sliku, nisu koristili podatke prikupljene u vreme praznika kada se obično u svetu koristi više narkotika.

Karta korišćenja kokaina
Karta korišćenja kokaina

Rezultati su pokazali da su u ukupnoj upotrebi droga najzastupljeniji gradovi poput Antverpena, Amsterdama, Ciriha, Londona i Barselone, dok su gradovi u Grčkoj, Portugaliji, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj imali najnižu stopu ostataka droge u otpadnim vodama.

- Advertisement -

– Generalno, rezultati istraživanja otpadnih voda poklapaju se s najnovijim istraživanjima o upotrebi droge u svetu – ističe Gonzales Marinjo i dodaje da su ovi podaci posebno zanimljivi jer se dobijaju gotovo u realnom vremenu uz kašnjenje od samo nekoliko dana.

Karta korišćenja amfitamina
Karta korišćenja amfitamina

Naučnici su pokušali da dobiju i podatke o korišćenju kanabisa, ali ispostavilo se da je teško identifikovati THC u otpadnim vodama, jer se lako integrira s drugim česticama. Oni veruju da će unapeđivanjem protokola za analizu voda uskoro biti moguće i precizno detektovanje THC-a.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

DIKTATURA: Uhapšen Boris Malagurski!

Malagurski i filmska ekipa privedeniPrvog dana snimanja dokumentarca „Crna Gora: Podeljena zemlja“ u Podgorici, policija je filmski tim...

POČELO JE: Veliki rat, Dve SVETSKE SILE na poligonu, oružani SUKOB PRETI DA…

Rat i rat koji je nevidljivKako odmiče sukob između Azerbejdžana i Jermenije, u oblasti Nagorno Karabah, sve više...

NOVAKOVA PRES KONFERENCIJA O KOJOJ SVI PRIČAJU! Prekinuli konferenciju kada se Đoković dotakao ove teme! (VIDEO)

Konferenciju Novaka Đokovića su organizatori Rolan Garosa bez razloga prevremeno prekinuli nakon pitanja vezanih za korona virus i situaciju na grend slemu...

UEFA DONELA ODLUKU: Igraće se meč između Zvezde i Ararata a evo i gde!

Trajala je neizvesnost oko toga da li će Crvena zvezda moći da gostuje u Jermeniji u kvalifikacijama za Ligu Evrope zbog...

UEFA PRESEKLA: Šalju Zvezdu u RATNU ZONU U JERMENIJU!

Fudbaleri Crvene zvezde ipak će otputovati u Jermeniju na utakmicu protiv Ararata. Tu odluku donela je Uefa, a utakmica će biti odigrana...