Kanalizacija otkrila koje se droge najviše koriste u Evropi i regionu (MAPA)

Predlažemo

„NE ZALEĆITE SE, VIŠE NAS JE“: Milov govor koji je na ulici izveo 250.000 ljudi

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u emisiji „Živa istina“, uoči usvajanja zakona o veroispovesti, izjavio sada...

PRIČA O HEROJIMA NA BRANIKU OTADŽBINE: Dokumentovana bitka na Košarama (FOTO/VIDEO)

Bitka na Košarama je bila je žestoka borba između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika albanske terorističke Oslobodilačke...

BAHATA VASPITAČICA: Igrala sa decom, a posle onoga što je uradila maloj devojčici je dobila momentalni otkaz (VIDEO)

Vaspitačica Dariela Flores iz meksičkog grada Monterej dobila je momentalni otkaz zbog neumesne šale koju je...

Naučnici su napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda iz kojih su vidljivi trenovi upotrebe narkotika u čak 120 gradova na svetu. U tom istraživanju uključeni su i gradovi iz našeg regiona – Zagreb, Beograd, Sarajevo i Ljubljana. Za prva dva je uočen porast potrošnje kokaina.

Naučnici sa univerziteta u Salamanci u Španiji godinama su istraživali kanalizacije koje koristi oko 60 miliona ljudi. Tražili su tragove kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA te su napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Gradovi u kojima traje istraživanje sedam godina

Istraživanje je pokazalo da je u Evropi vidljiv rast korišćenja kokaina, u Americi i Australiji primetan je rast upotrebe metamfetamina, dok je najveći rast korištenja MDMA zabeležen u Holandiji.

Sa obuhvaćenih 37 zemalja i 120 gradova, ovo istraživanje je najveće sprovedeno ovog tipa, a obuhvatilo je Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Mapa pokazuje da su u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu najrađe troše amfetamine. Slovenačka Ljubljana, prema karti pokazuje afinitet prema kokainu, ali u istraživanje je uključena tek godinu do dve pa rezultate nisu previše isticali.

Prema istraživanju, u glavnom gradu Hrvatske je primetan porast konzumiranja kokaina, i to najveći na području bivše Jugoslavije.

Prikaz korišćenja svih droga
Prikaz korišćenja svih droga

– Ovo je najveće istraživanje otpadnih voda ikada po broju zemalja (37) i gradova (120) koji su obuhvaćeni u periodu od 2011. do 2017. godine. Prikupljeni podaci dobijeni za kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA daju nam sveobuhvatnu sliku prostornih i vremenskih kretanja – kazala je Iria Gonzales Marinjo jedna od vodećih istraživača u timu.

Naučnici su počeli su sa istraživanjem kanalizacija 2011. godine. U želji da dobiju što realniju sliku, nisu koristili podatke prikupljene u vreme praznika kada se obično u svetu koristi više narkotika.

Karta korišćenja kokaina
Karta korišćenja kokaina

Rezultati su pokazali da su u ukupnoj upotrebi droga najzastupljeniji gradovi poput Antverpena, Amsterdama, Ciriha, Londona i Barselone, dok su gradovi u Grčkoj, Portugaliji, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj imali najnižu stopu ostataka droge u otpadnim vodama.

– Generalno, rezultati istraživanja otpadnih voda poklapaju se s najnovijim istraživanjima o upotrebi droge u svetu – ističe Gonzales Marinjo i dodaje da su ovi podaci posebno zanimljivi jer se dobijaju gotovo u realnom vremenu uz kašnjenje od samo nekoliko dana.

Karta korišćenja amfitamina
Karta korišćenja amfitamina

Naučnici su pokušali da dobiju i podatke o korišćenju kanabisa, ali ispostavilo se da je teško identifikovati THC u otpadnim vodama, jer se lako integrira s drugim česticama. Oni veruju da će unapeđivanjem protokola za analizu voda uskoro biti moguće i precizno detektovanje THC-a.

- Advertisement -

Ostavite komentar

FansLike
FollowersFollow

Najnovije

Zanati koji su izumrli, a nekada su hranili brojne srpske porodice

Nekada su bili osnovni izvor prihoda, a „zlatne ruke“ koje su ih znale hranile su mnoga...

„Spas za planetu Zemlju bio bi da ljudski rod izumre kao vrsta“

Vođa jednog pokreta iz SAD poručuje da bi svi trebalo da živimo dugo, a onda da izumremo kao vrsta. Bio bi...

ĐOKOVIĆ: Hrvati, hvala što ste uz mene

Najbolji svetski teniser Novak Đoković iskoristio je još jednu priliku da govori o podršci iz Hrvatske. Ekipa hrvatskog...

ŠVAJCARSKA EPISKOPIJA: Traži novog isterivača đavola, u proseku 1300 demonizovanih godišnje

Episkopija rimokatoličke crkve Kur u Švajcarskoj traži novog egzorcistu, koji bi vernike oslobodio od demona i zaposednutosti. Grad Kur...

PORODICA OLUJIĆ UBIJENA SAMO ZATO ŠTO SU SRBI: Hrvati izrešetali sa 40 metaka Radomira, Anicu, Milenu (16) i Marka (13)!

Porodica Olujić likvidirana je 1992.  Zverski su je ubili pripadnici hrvatske paravojske HOS. Hrvatsko pravosuđe je, posle 24 godine,  na smešne zatvorske kazne...
- Advertisement -
loading...