Kako je se nadao, dobro je prošao! Dačić dobija NOVO ministarstvo

Obavezno pročitajte

Izazovi s kojim će se Srbija suočiti od jeseni glavna su tema o kojoj su sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali lideri Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Peta runda konsultacija o sastavu nove vlade nije dala odgovor na pitanje da li će i koju će ulogu Dačićevi socijalisti imati u novom kabinetu u Nemanjinoj 11.

- Advertisement -

Vučić se snažnom i tužnom porukom oprostio od Petkovića!

I dok je aktuelni šef diplomatije rekao posle sastanka da o kadrovskim rešenjima nije bilo reči, analitičari Srpskog telegrafa smatraju da će Dačić ostati ministar, ali da je pitanje hoće li i dalje voditi isti resor ili će promeniti sektor.

Odgovarajući na novinarska pitanja posle sastanka, Dačić je naveo da su on i Marković imali veoma opširan razgovor sa šefom države.

Vučić: Sa Dačićem važni i korektni razgovori o budućnosti Srbije

– Imali smo jedan veoma opširan i detaljan razgovor o svim detaljima naše dosadašnje politike i rezultate i nečemu što će Srbiju čekati u narednom periodu – rekao je lider SPS.

CILJEVI PRE BROJKI

Ističući da je koalicija SPS i JS ponosna na sve rezultate koji su ostvareni zajedno sa Srpskom naprednom strankom od 2012, Dačić je naglasio i da je ojačana spoljnopolitička pozicija Srbije i da je pitanje Kosova vraćeno na dnevni red nakon što je bilo stavljeno ad akta.

– Govorili smo i o politici i o ciljevima. Više puta sam rekao da nam se saradnja ne zasniva na brojkama, već na komplementarnim ciljevima – naglasio je Dačić.

Na pitanje da li je bilo reči o istupima Novice Tončeva, ali i socijalistima koji su se pojavili na uličnim protestima, Dačić je rekao:

– Razgovarali smo i o razočarenjima, o ponašanju nekih ljudi i u SPS i u SNS, odnosno o ponašanju njihovih koalicionih partnera. Siguran sam da želimo isto – modernu, stabilnu i jaku Srbiju.

Miletić: Moguće je i da bude potpredsednik vlade bez portfelja koji će biti zadužen za Kosovo

Prema Dačićevoj oceni, odnos SNS i SPS, nikada nije bio narušen.

– Zajedno smo radili svih ovih godina i neću dozvoliti da bilo šta narušava nas odnos. Mi razgovaramo o državnim i nacionalnim ciljevima – rekao je Dačić.

OTVORENE OPCIJE

Dodao je da tokom razgovora koji je trajao više od sat vremena nije bilo govora o ministrima i podeli resora u novoj vladi.

– Nismo razgovarali o tehničkim pitanjima, kada će Skupština ili Vlada, za to postoje zakonski rokovi, ali sigurno je da će Vlada biti konstituisana što pre, u najboljem mogućem kapacitetu. Nismo razgovarali o imenima ministara, resorima, razgovarali smo o suštinskim pitanjima – tvrdi Dačić.

Ne preferiram opozicijuTanjug/R. PRELIĆNa novinarsko pitanje da li očekuje da SPS ostane deo vlasti Dačić je odgovorio:- Ne znam. Nema svrhe da mene pitate. Ja nikad ne bih preferirao opoziciju.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, uveren je da će saradnja SNS i SPS biti nastavljena i u novoj vladi.

– Sve opcije su otvorene, od toga da Dačić zadrži diplomatiju do toga da dobije neki drugi resor. Moguće je i da bude potpredsednik Vlade bez portfelja, koji će biti zadužen za Kosovo. Lider SPS je iskusan političar, pokazao je veliku posvećenost kada je reč o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, što ga i preporučuje za ostanak u Nemanjinoj.

Međutim, razlika će biti u odnosu na broj resora koji će dobiti socijalisti:

– Imaće manji deo kolača nego što je bio slučaj sa ovom vladom. Pre svega, jer su dobili manje glasova, a potom i zbog ponašanje nekih funkcionera koji su radili direktno protiv Vlade.

SourceTelegraf

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu