Kako je Dodik govorio o Đokoviću: Od „dela našeg identiteta“ do „ciganije“

Obavezno pročitajte

Milorad Dodik je ponovo uzburkao javnost na Balkanu, ali ovaj put teme nisu bile političke, već sportsko/ekonomske.

Razgovor koji je snimljen u studiju RTS-a pre početka emisije razljutio je mnoge, naročito one koji u Novaku Đokoviću vide sportskog heroja.

- Advertisement -

“Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi**u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao auuu. Ciganija poprilična, mogu ti reći… Oni saradnici njegovi, još izgubi…”, rekao je predsednik entiteta Republika Srpska.

Teške reči Dodika još su gore jer su izrečene na način koji vređa i romsku populaciju, a Dodik je u međuvremenu objavio i “izvinjenje”, rekavši da poštuje Đokoviće, ali je okrivio RTS zbog curenja snimka.

Međutim, Dodik pre samo 14 dana o Đokoviću nije govorio na taj način. Prvi čovek Republike Srpske nije mogao naći dovoljno superlativa za jednog od najboljih tenisera svih vremena. Sa njim se pojavljivao na prvom treningu, grlio, ljubio i razgovarao, zahvaljivao i prvog tenisera sveta uzdizao u nebesa.

“Ja se zahvaljujem Novaku, njegovoj agenciji, njegovoj porodici što je odlučila da, uz dozvolu da se ovakav turnir igra ovde, da poverenje nama ovde. Ponosan sam na to”, rekao je Dodik pre dve sedmice.

Dodao je da je Novak Đoković „deo našeg identiteta“.

„Naša nacija je tenis počela da gleda onda kada je Novak Đoković počeo da pobeđuje. Nekako mi je drago što smo ga uspeli animirati da obeležje tog sporta, u kojem je on veličina broj jedan, ne samo individualno, već je uspeo da proslavi i Srbiju i Srbe na globalnom nivou, evo i Banjaluci održavamo nešto što bi moglo da bude identitet”, rekao je Dodik za RTRS 8. aprila ove godine.

Zvanični i nezvanični govor nisu isto, to je svima jasno, ali ono što se dogodilo u studiju RTS-a juče i pred kamerama RTRS-a pre dve sedmice u potpunosti su suprotne stvari. I dok iz Đokovićevog kampa dolazi samo jedno “bez komentara”, koje je izrekao otac Srđan, javni servis Srbije pokrenuo je istragu kako bi bilo poznato ko je i na koji način poslao i objavio snimak koji je šokirao fanove Novaka Đokovića.

Na pitanje portala N1 za reakciju, Srđan Đoković je samo kratko odgovorio da „nema komentara“.

Reagovao je i Dodik koji je izjavio da je RTS, „delujući iz zasede, iz njima poznatih razloga, na krajnje neprofesionalan način odlučila da deluje u vidu sačekuše, i time poljulja njegovo inače visoko poverenje u tu nacionalnu medijsku kuću“.

Zbog vulgarnog rečnika koji je koristio predsednik RS, oglasio se i pokret Opre Roma koji je ocenio da Dodikova izjava izazvala veliko ogorčenje i ukazala na „kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rusija će pobediti u specijalnoj operaciji u Ukrajini rekao je Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da nema nikakve sumnje da će Rusija pobediti u specijalnoj operaciji u Ukrajini. „Mi...

Još priča na sličnu temu