KAKO ĆE OVO PODNETI NAROD: Od februara računi za struju veći za 10 odsto

0
52

Cena struje za domaćinstva i firme biće, najverovatnije, skuplja 10 odsto, od januara. To znači da će privrednici umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu. Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno, u februaru će stići uvećani računi za oko 370 dinara.

Građane sada megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu cena za isporuku u narednoj godini u sredu je iznosila oko 360 evra po megavat-času, a prethodnih dana se kretala do 400 evra, pišu Novosti.

Unija poslodavaca Srbije ističe da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove izdatke i zbog povećanja plata, kao i viših cena sirovina koje se uglavnom uvoze. U Privrednoj komori Srbije smatraju da je značajno da je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom električne energije u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija.

– Privrednici su svesni okolnosti, ali smatraju da je povećanje od 10 odsto veliko – kaže Nebojša Atanacković iz UPS. – To će dovesti do poskupljenja proizvoda i usluga koji zavise od energenata, što će dodatno pogurati inflaciju. UPS stalno ističe potrebu da se napravi razlika između privrednika, jer nisu svi u istoj situaciji.

Atanacković takođe navodi da će, računajući i novo poskupljenje od januara, cena struje za privrednike da se poveća za više od 100 odsto za godinu dana. Koštaće 105, a ranije je bila 50 evra po megavat-satu. Prvo je, kako podseća, cena porasla na 75, zatim na 95 evra po megavat-času, a sada će još 10 odsto.

On ocenjuje da do tih poskupljenja dolazi relativno brzo. Prema njegovim rečima, za razliku od gasa i nafte i derivata gde je Srbija zavisna od uvoza, u proizvodnji električne energije država značajno učestvuje i tu ima mogućnosti da više utiče na cenu.

Ostavite komentar