KAKO ĆE IZGLEDATI SVADBE? Obavezno rastojanje od 2 metra, nošenje MASKI I RUKAVICA

Obavezno pročitajte

Tokom vanrednog stanja interesovanje mladenaca za stupanje u brak znatno je opalo. I logično je, ovakva situacija zbog epidemije zaustivila nam je život na nekoliko meseci, a sada kada su venčanja ponovo moguća, zbog ograničenog broja ljudi koji mogu da budu na jednom mestu, to nikako ne odgovara onima koji su za gala slavlja.

Donedavno, svečanom činu venčanja mogli su da prisustvuju samo matičar, budući supružnici i njihovi kumovi i to isključivo u službenim prostorijama.

Sada na venčanju može da bude do 100 gostiju, s obzirom na to da je pre dva dana u Službenom glasniku objavljena nova naredba o zabrani okupljanja na javnom mestu kojom je taj broj povećan sa 50.

Ono što je i dalje obavezno to je da prilikom javnih okupljanja moraju biti primenjene sve preventivne mere – rastojanje veće od dva metra i korišćenje zaštitne opreme (maske i rukavice).

Prolećne svabde pomerene za leto
Prolećne svadbe pomerene su na leto, a neki mladenci su odložili za narednu godinu.

Oni koji planiraju svadbu za septembar i oktobar, brine novi talas virusa, koji lekari očekuju na jesen.

Problematičan je i sam koncept venčanja i svadbe – treba da se radujemo, grlimo, nazdravljamo te se mnogi s razlogom pitaju koliko je to ostvarivo u realnosti.

Da su budući mladenci odlučili da sačekaju na svadbu potvrđuje pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić.

Prema njenim rečima, od 16. marta do ukidanja vanrednog stanja u Srbiji je zaključeno 424 brakova, od kojih je 89 u Beogradu. Poređenja radi, samo u februaru venčao se 1.981 par u našoj zemlji, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

– Bilo je i otkazanih venčanja, pre svega jer su želeli da sačekaju da se venčaju nakon prestanka vanrednog stanja. Takođe, mladencima je omogućeno da u dogovoru sa matičarima zakažu drugi termin za zaključenje braka – ističe Dražić.

Prva venčanje pod maskama

Primera radi, u Kragujevcu su tokom vanrednog stanja od 16. marta do 6. maja bila dva venčanja. Matičarka iz ovog grada Tanja Vuković Živanović priča kako je prvi put u karijeri venčala parove sa zaštitnim maskama.

– Bilo nas je petoro u sali i svakako je utisak bio lep. Oni srećni bez obzira na okolnosti i osmeh je bio prisutan ispod maske. S druge strane, termine u maju odložili su za jesen mladenci koji žele izlazak matičara na teren, odnosno planiraju proslavu u restoranima – ističe Vuković Živanović.

Dodaje da je nakon ukidanja vanrednog stanja povećano interesovanje mladenaca te se venčanja obavljaju gotovo svakodnevno u ovoj matičnoj službi.

Aktuelni temrini
– Imajući u vidu da je najavljeno da će od 15. juna biti omogućeno venčanje sa 150 prisutnih, svakodnevno između 10 i 15 parova zakazuje termina za taj period – navodi matičarka.

Budući mladoženja Miloš iz Arađelovca zakazao je svadbu za septembar i očekuje između 400 i 500 gostiju.

Kako kaže, ne pristaje na „polovičnu svadbu“, te u slučaju obaveze nošenja zaštitnih maski, slavlje će biti pomereno.

SourceBlic

Ostavite komentar

Najnovije objave

JENS STOLTENBERG: Rusija na proleće pokreće veću ofanzivu

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do...

Još priča na sličnu temu