Kako će Evropa nabavljati gas za sledeću zimu

Obavezno pročitajte

EU nije obezbedila dovoljno dugoročnih ugovora za tečni prirodni gas (LNG) kako bi zamenila obustavljene isporuke kroz gasovode iz Rusije, i zbog toga sledeće zime suočiće se sa povećanim troškovima zbog povećane traže za gasom u Kini, javio je Rojters.

Zemlje članice EU uspele su prošle godine da smanje zavisnost od ruske energije povećanjem uvoza tečnog gasa na 121 milion tona, što predstavlja povećanje od 60 odsto u odnosu na 2021. godinu.

- Advertisement -

Veći deo toga je EU kupila na takozvanom spot tržištu, gde su cene LNG-a znatno veće od troškova ugovorenih po dugoročnim ugovorima. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, cene LNG-a prošle godine su utrostručene, a EU je potrošila oko 190 milijardi dolara na kupovinu ovog gasa.

U 2022. godini, EU je činila više od trećine globalnog spot tržišta, u poređenju sa samo 13 odsto godinu dana ranije.  Industrijski analitičari  upozoravaju da bi taj udeo mogao da skoči na preko 50 odsto ako evropske zemlje ne uspeju da obezbede dugoročne ugovore.

Morten Friš, stariji partner u „Morten Friš konsaltingu“, veruje da bi EU trebalo da pokrije između  70 i 75 odsto svojih potreba za LNG kroz dugoročne kupoprodajne ugovore.

„Ali pošto je zeleni lobi u Evropi uspeo pogrešno da ubedi političare da vodonik u velikoj meri može da zameni prirodni gas kao nosilac energije do 2030. godine, Evropa je postala previše oslonjena na spot i kratkoročne kupovine LNG-a“, navodi Friš.

U međuvremenu, azijski kupci su na čelu trke za ograničenu globalnu ponudu gasa, posebno Kina, koja je doživela snažan oporavak posle pandemije korona virusa.

„Kompanije iz EU bi morale prvo da reaguju potpisivanjem serije velikih dugoročnih SPA-ova zasnovanih na kineskom modelu, kako bi se zaštitile od bilo kakvih uspona i padova turbulentnog globalnog LNG tržišta“, rekao je Viktor Tenev, biznis konsultant u kompaniji kući ROITI.

Fokus Kine na sigurnost snabdevanja omogućio je zemlji da nastavi svoju podršku projektima zelene energije, dok su evropski kupci „zabrinuti zbog toga što će se obavezati da će snabdeti dobro do početka svojih ciljeva na nuli“, objasnio je Feliks But, šef LNG-a u Vorteka.

Zemlje EU su još uvek daleko od potpune zamene ruskih gasovodnih snabdevanja, prepuštene skupom spot tržištu gasa, kaže Tenev.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu