16.5 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

Kadirov zatražio od Putina dozvolu da brzo završi specijalnu operaciju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Lider Čečenije Ramzan Kadirov zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da mu dozvoli da brzo završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

„Još jednom molim vrhovnog komandanta da nam pruži priliku da završimo specijalnu operaciju i da je ne odlažemo. Ako je iz svetske zajednice 15 odsto protiv nas, to ne znači da je ceo svet protiv nas. Mi tih 15 odsto možemo brzo da umirimo, apsolutno nema nikakvih problema“, rekao je Kadirov u audio obraćanju na Telegramu, komentarišući optužbe koje mu je Kijev uputio.

- Advertisement -

Ranije je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila da Kadirova i dvojicu njegovih potčinjenih Danila Martinova i Husejina Mežidova sumnjiče za ratne zločine. Kako SBU tvrdi, u februaru-martu ove godine je lider Čečenije rukovodio razvojem i planiranjem pojedinih vojnih operacija i izdavao naređenja.

Martinov je trenutno na poziciji savetnika direktora službe za vanredne situacije, a pre toga je radio kao pomoćnik čečenskog lidera i u republičkoj upravi Ruske nacionalne garde. Kadirov je Mežirova u martu proglasio za komandira čečenskog bataljona „Jug“.
Kadirov je, komentarišući ukrajinske optužbe, pozvao i da se utvrdi ko je stvarno terorista.

„Gospodo iz Službe bezbednosti Ukrajine odredite mesto gde da se javimo. Mi ćemo sa zadovoljstvom da dođemo i da se obračunamo sa tim ko je zločinac i terorista. Vi nemate ni čast, ni savest, ni osećaj patriotizma, niti ljubav prema otadžbini. Vi ste pijuni ‘azovaca‘ i drugih kriminalnih ili terorističkih organizacija“, izjavio je Kadirova na Telegramu.

- Advertisement -

On je dodao da prihvata sve što je radio u Ukrajini.

„Učestvovao sam i učestvovaću u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Oslobađaću one ljude koje ste mučili i maltretirali svih ovih godina. Ako mene pitate, ja bih odavno osvojio Kijev. Vladimir Zelenski i njemu slični bi već bili u podrumu na ispitivanjima“, izjavio je Kadirov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane predloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti