Kadirov: Rat će biti gotov do proleća, bili smo na sedam kilometara od Kijeva

Obavezno pročitajte

Sukob u Ukrajini će verovatno biti gotov do proleća ili leta 2024, pošto Kijevu ponestaju svi neophodni resursi, predvideo je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Vojnici iz Čečenije odigrali su značajnu ulogu u sukobu sa Ukrajinom, a šef južne ruske republike pomno pazi na napredak na liniji fronta. On očekuje da će nedostatak ljudstva, naoružanja i novca u potpunosti narušiti vojne kapacitete Kijeva najkasnije do juna ili jula.

- Advertisement -

On tvrdi da je Rusija mogla da slomi Ukrajinu za tri meseca, da je bila voljna da se bori na način na koji Izrael trenutno vodi rat u Gazi.

Predsednik Vladimir Putin nam je naredio da infrastrukturu i gradove očuvamo što je moguće netaknutijim, inače bismo zauzeli Kijev. Bili smo udaljeni sedam kilometara“, rekao je Kadirov, preneli su ruski mediji. „Ali predsednik nema interes da uništi Ukrajinu kao državu.

Ruske trupe su se približile ukrajinskoj prestonici tokom rane faze neprijateljstava. Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da povlači trupe nakon prodora u mirovnim pregovorima u Istanbulu u martu 2022. uz posredovanje Turske, gde su delegacije potpisale nacrt primirja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasnije prekinuo pregovore, tvrdeći da oni više nisu mogući zbog navodnog otkrivanja dokaza ratnih zločina u gradu Buča, koji su napustile ruske trupe. Moskva je potpuno negirala optužbe i nazvala tvrdnje Kijeva izgovorom za nastavak neprijateljstava.

Tadašnji britanski premijer Boris Džonson torpedovao je mirovni sporazum u nastajanju, rekavši ukrajinskoj vladi da ga zapadne zemlje neće podržati. Džonsonovu ulogu je nedavno potvrdio i ukrajinski poslanik Dejvid Arahamija, koji je predvodio delegaciju svoje zemlje u Istanbulu. Džonson je rekao Kijevu da „samo nastavi da ratuje“, rekao je poslanik u intervjuu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu