JEZIVO: Giljotina na VMA!

Obavezno pročitajte

Vma i seča načelnika

Vest glasi: Troje načelnika sa VMA je smenjeno pre tri dana. Rešenja o smeni uručena su načelniku Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilu Vojvodiću, načelniku Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodanu Obradoviću i načelnici Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidiji Kandolf Sekulović. Nezvanično se priča da je još četvoro njihovih kolega zadesila slična sudbina.

Nisu dobro obavljali rukovodeći posao na VMA? Napravili su neku lekarsku grešku? Na njih su se žalili pacijenti i kolege? Proneverili su nešto na VMA? Nisu dovoljno stručni ili, ne daj bože, imaju lažne diplome? Ništa od svega.

- Advertisement -

Zvanično objašnjenje, tim povodom, Ministarstva odbrane pod čijom nadležnošću je ova prestižna medicinska ustanova, pak, glasi: u celokupnom vojnom zdravstvu su u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, a u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadra. Objašnjeno je još da je “raspoređivanje i izbor kadra unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom”.

Vma,

Sad nam je lakše. Znači, u pitanju je “pomeranje kadra”, “potrebe Vojske”, “redovno raspoređivanje”, “kadrovska reorganizacija VMA” – sve same ispravne i po „peesu“ radnje, a nevernim Tomama i široj javnosti se učinilo da iza svega stoji nešto što sa svim navedenim nema mnogo veze. Nešto što je zaličilo na kažnjavanje pomenutih načelnika, osvetu, nemilosrdnu odmazdu, mora da su, ipak, negde nešto zgrešili. E, pa jesu, zgrešili su.

Zgrešili su što im vratovi nisu služili samo da oko njih nose stetoskope, već da mogu i da ih podignu, a zajedno sa njima i glavu, i da, u skladu sa svojim znanjem i profesionalnim kalibrom, ali, pre svega, moralnim porivom u sebi, reaguju na brljotine Kriznog štaba i konfuznu, često kontradiktornu i nekompetentnu zdravstvenu politiku koja je, u nekom trenutku, zapretila da blokira ceo zdravstveni sistem.

Pa su svoj integritet založili, podržavajući otvoreno pismo koje su Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi “Ujedinjeni protiv kovida”, njih oko 3.000. Biće, dakle, da u tom grmu leži zec koga je redov Vulin nanjušio, nanišanio i spremio za odstrel u ime samo jedne i vrhovne zakonomernosti vlasti čiji je vojnik: neposlušnost se ne toleriše, lojalnost se nagrađuje; razmišljenje sopstvenim mozgom je težak prekršaj za koji sleduje zaslužena kazna; svako ko podigne glas ubuduće će moći da priča sam sa sobom; onaj ko podigne glavu biće mu odsečena.

Jasno, ko dan koji nikako da se pomoli iza ove duge, ko zna na koji rok prolongirane noći, njenog mraka i i pripadajućih im tutumraka koji pod njihovim okriljem vedre i oblače, komanduju munjama i gromovima, kadriraju i gospodare, šalju fermane i pletu svilene gajtane, lome ljude i izvrću im živote naopako. Načelnici sa VMA pali su kao žrtve još jedne takve ofanzive a “pomeranje kadra” i “redovno raspoređivanje” samo su formalno pokriće, kukavičko obrazloženje i dimna zavesa iza koje je izvršena giljotina nad tim ljudima. Njima za kaznu, drugima za opomenu. Najbolje da sve lekare formatirate po slici i performansama Nade Macure, već ste na dobrom putu. Samo napredno i slojevito! A za VMA, ima vremena.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu