Jermeni se u suzama opraštaju se od svetinja (VIDEO)

0
149

Jermenija u suzama

Saborna crkva u manastiru Dadivank ovog vikenda bila je prepuna. Na misi se začulo jermensko pojanje, ali su prisutni vernici tokom službe brisali suze. Osim što tuguju za svojim najmilijima, žao im je i zbog poraza nacije. Uz to, ovo sveto mesto će u sredu preći u ruke Azerbejdžana.

Kako navodi Skaj njuz, ovo je bila poslednja nedelja kada je srednjovekovni kompleks manastira u Dadavinku bio jermenski.


“To je naše nasleđe i trebalo bi da ga čuvamo i štitimo. Nažalost, to će postati deo Azerbejdžana. Bolno je, ali ne želim da se oprostim jer sam sigurna da će se vratiti”, kaže Sona Hačaturjan koja je došla u posetu iz prestonice Jerevana.

Na ulazu se vijori ruska trobojka. Ruski tenk se nalazi u dvorištu manastira. Ruske snage garantuju sprobođenje mirovnog sporazuma koji su pre nekoliko nedelja potpisali Azerbejdžan i Jermenija i tako okončali višenedeljne, krvave sukobe u Nagorno-Karabahu. Mirovnim sporazumom, Azeri su povratili većinu teritorija koje su im Jermeni oteli u ratovima 1990ih. Poraz u Nagorno-Karabahu, azerbejdžanskoj teritoriji kojom su upravljali Jermeni, žestoko je pogodio Jermene.

Azerbejdžan je obećao da će jermenskim hrišćanima da bude omogućen kontinuiran pristup Dadivanku i drugim verskim objektima koji će uskoro da budu njihovi. Rusi su tu kako bi bili sigurni da će reč da bude održana.

“Azerbejdžanci nisu Turci, ali ponašaju se poput njih. Osmanski Turci su obećali da će sve biti u redu, ali kada su došli “Mladoturci” na vlast otpočeo je genocid nad Jermenima. Dinastija Alijev je dala mnoga druga obećanja počev od Hejdara pa do Ilhama Alijeva, ali oni ne ispunjavaju svoja obećanja”, kaže otac Šmavan, koji je došao iz Jerevana kako bi pomogao u vršenju službe.

Deportacije i masovno ubijanje etničkih Jermena dok je Otomansko carstvo propadalo rana je koja nikad neće zarasti za Jermene i njihovu ogromnu dijasporu. To je bila i glavna stavka u ratnoj retorici premijera Nikola Pašinjana.

Turska i Azerbejdžan su jedine dve države koje još odbijaju da priznaju genocid.

Veliki deo jermenskog kulturnog nasleđa uništen je kada je zapadna Jermenija “apsorbovana” u Tursku u prvom delu 20. veka. Sa teritorijalnim gubicima nastalim kao rezultzat ovog rata, Jermenija je ponovo stisnuta.

Manastir Dadivank je donekle očuvan, a ispod sloja čađi od požara nalaze se očuvane freske iz 12. veka koje su otkrivene tek tokom obnove ranih devedesetih godina.

Ostavite komentar