23.8 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

JEREMIĆ: Protiv sam Čomićkinog Zakona o istopolnim zajednicama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trebalo odbaciti zbog “načina na koji ga je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, simbol svega najgoreg u srpskoj politici, spakovala.”

,,To je još jedan režimski trik da se sa tako delikatnom temom popuni medijski prostor i zamuti voda. U 21. veku u Srbiji niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom kriterijumu, uključujući i seksualno opredeljenje, ali bi ovaj Čomićkin zakon trebalo odbaciti“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Upitan o velikim problemima sa kojima se sreću članovi istopolnih zajednica, Jeremić je precizirao da je „protiv ovog konkretnog zakonskog rešenja“.

- Advertisement -

„Potencijalno najopasniji aspekt Čomićkinog zakona je onaj koji se odnosi na usvajanje dece. Toga u nacrtu vidljivo nema, a moralo bi biti eksplicitno zabranjeno. To je jedna od mnogih problematičnih stvari vezanih za ovaj zakon“, rekao je Jeremić, i dodao da je sve ovo njegovo lično mišljenje, ali da Narodna stranka još uvek nije zauzela zvaničan stav po ovom pitanju.

Povodom pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, Jeremić je rekao da oni koji su izdali ideju bojkota ne bi trebalo da budu zastupljeni u bloku koji će se boriti za bolje izborne uslove.

„Ne možemo biti bolećivi prema onima koji su slagali i izdali. Ko je danas bolećiv prema njima, sutra će biti bolećiv i prema perjanicama naprednjačkog režima koje budu pokazale ’pragmatizam’. Za Narodnu stranku je to neprihvatljivo“, rekao je Jeremić.

- Advertisement -

Jeremić je istakao da se Narodna stranka zalaže da opoziciju u pregovorima predstavljaju dva kredibilna pregovarača, koji ne moraju biti iz te stranke, i da je to jedini način da opozicija nastupi ozbiljno i konsolidovano.

„Ako predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nastavi da insistira na ’gulašu od pregovarača’ i da na pregovorima budu i Janko Veselinović i Levica Srbije i Nebojša Zelenović i njegov partner Aleksandar Olenik, da ne govorim o onima koji su izdali ideju bojkota, onda ćemo prepoloviti naše šanse u tom procesu. Moramo se dogovoriti oko jedinstvenog i elegantnog nastupa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da nije najveći problem u tome da budu dva pregovarača, nego u tome što je Narodna stranka napravila sugestiju da bi to mogli biti profesori Bojan Pajtić i Slobodan Samardžić.

„Izgleda da smo sa Pajtićem pogodili u oko sujetu njegovih bivših stranačkih kolega. Evo, povlačimo se, a i sam Pajtić je rekao da nije više zainteresovan. Evo, neka neko drugi predloži drugu dvojicu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić popustiti i obezbediti bolje izborne uslove „samo ako ga pritisnu“ iz Evropske unije.

„Njihovi posrednici će na početku prvo posmatrati pregovore. Ako se na njima pokažemo kao ozbiljni i konsolidovani, onda će razmisliti da možda i pritisnu Vučića da napravi neki ustupak. Ako pak nastupimo u čoporu šiljokurana iz svih mogućih stranaka, koji se tamo ukrste sa Đukom, Piljom, i sličnima, onda će to biti galimatijas iz kojeg ne može ništa pametno da izađe“, zaključio je Jeremić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti