JENS STOLTENBERG: Raketa ukrajinska, ali krivica je ruska

Obavezno pročitajte

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za medije nakon jučerašnje eksplozije projektila u Poljskoj rekao da se radi o nesrećnom slučaju ali da je na kraju odgovorna Rusija.

„Istraga je u toku, ali preliminarna analiza sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama. Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

- Advertisement -

 

„Nema naznaka da je projektil rezultat namernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a. Saveznici iz NATO-a izrazili su najdublje saučešće zbog tragičnog gubitka života nakon što su dve osobe ubijene u Poljskoj. Saveznici su izrazili i svoju snažnu solidarnost sa Poljskom i jasno stavili do znanja da ćemo nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu“, rekao je on.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da „zaustavi ovaj besmisleni rat“ i rekao da je alijansa ujedinjena i da će uvek učiniti ono što je neophodno da zaštiti i odbrani sve saveznike.

Poljski premijer Moravjecki rekao je da nakon incidenta sa projektilom da nema potrebe da se primenjuje član 4 NATO ugovora o akcijama u slučaju pretnje članici Alijanse.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu