JENS STOLTENBERG: NATO je spreman, sve strane da se uzdrže od eskalacije na Kosmetu

Obavezno pročitajte

BRISEL  – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, da je njegova poruka svim zainteresovanim stranama da se uzdrže od eskalacijske retorike i akcija i da pomognu da se spuste tenzije.

Stoltenberg je naglasio da je NATO  veoma fokusiran na pitanje Kosova, kao i Zapadnog Balkana i da su snage alijanse  još uvek tamo prisutne kroz misiju KFOR-a koji broji skoro 4.000 pripadnika, i koji je „ključni faktor u stabilizaciji regiona i situacije”.

 

„Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za TV Frans 24.

Generalni sekretar NATO-a je tokom intervjua za francusku televiziju govorio i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i upozorio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom ratu imala „teške, dramatične posledice po Rusiju”, nazivajući nuklearnu retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina „nepromišljenom i opasnom”.

Stoltenberg je rekao i da je „verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini od strane Rusije i dalje mala“.

On je aktuelnu rusku strategiju ciljanja  ukrajinske energetske infrastrukture nazvao „brutalnim oblikom ratovanja“ i „načinom da se zima iskoristi kao oružje“, ali je izrazio uverenje da će Kijev nastaviti da pruža otpor.

Stoltenberg je rekao i da veruje da će svi saveznici u NATO-u, uključujući Tursku, ratifikovati članstvo Finske i Švedske.

„Neću da spekulišem kada. Već je nezamislivo da NATO ne reaguje ako bi došlo do ruskih napada na njih“, naglasio je Stoltenberg.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

GORAN VESIĆ: Deo pruga u veoma lošem stanju zbog toga što se decenijama nije ulagalo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, povodom pet iskliznuća iz šina vagona s opasnim materijama od početka...

Još priča na sličnu temu