15.5 C
Belgrade
petak, 14 maja, 2021

MORA SE ODOLETI: Očekuju se i jaki spoljni pritisci na izbor patrijarha

NAJČITANIJE

- Advertisement -

O imenima budućeg poglavara SPC još je rano govoriti, ali srpski episkopat mora imati u vidu da se moraju birati kandidati za dve najznačajnije pozicije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi – patrijarha srpskog i mitropolita crnogorsko-primorskog. To je jedna od činjenica koja će sigurno uticati na izbor novog patrijarha.

Prema rečima Zorana Čvorovića, profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu i eksperta za crkveno pravo, prilikom izbora novog patrijarha sigurno će biti pritisaka i iz krugova van SPC.

- Advertisement -

„Nadam se da će episkopat odoleti, s obzirom na nekoliko činjenica. SPC je u trenutku kada se stvari oko Kosova i Metohije ubrzavaju i kada se od crkve očekuje jasan stav kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije, ostala i bez patrijarha i bez mitropolita crnogorsko-primorskog. Pritom, SPC će biti izložena udarima i zato što je jedina nacionalna ustanova koja objedinjuje sve Srbe koji žive na području bivše Jugoslavije“, naglašava Čvorović.

patrijarh,

Prema rečima našeg sagovornika, treća, ne manje važna činjenica, koja će se sigurno prelamati u ličnostima budućih kandidata, jeste da je Srpska pravoslavna crkva presudno važna u otporu nekanonskoj odluci Carigradske patrijaršije da se dodeli autokefalnost ukrajinskoj raskolničkoj crkvi.

„Sve su to činjenice koje će sigurno uticati na izbor i opredeliti ličnost kandidata, kako za patrijarha, tako i za mitropolita. Verujem da će episkopat odoleti pritiscima, a sam sastav izbornog sabora u kome odlučuju samo episkopi daje i formalne garancije za tako nešto“, smatra Čvorović.

- Advertisement -

Sve nabrojane okolnosti uticaće na to da izbor novog poglavara neće biti lak posao – rešenje mora da bude takvo da sačuva jedinstvo SPC, koja će biti izložena jakim pritiscima. Uostalom, apostolski žreb pokazuje da će, na kraju, Božja volja izabrati novog patrijarha srpskog, zaključuje Čvorović.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti