Jaja za godinu dana poskupela 30 odsto, a tek ide Uskrs…

Obavezno pročitajte

U odnosu na prošlu godinu jaja u Srbiji skuplja su za 30 odsto, ali novog, većeg poskupljenja pred Uskrs neće biti, rekao je direktor Zajednice živinara Beograd Rade Škorić.

On je istakao da je do velikog povećanja došlo zbog drastičnog pada cena uslovljenih pojavom koronavirusa.

- Advertisement -

– Jaje je bilo u depresiji cena. Imali smo veliki problem zbog pojave virusa korone, zaustavljeno tržište kada su proizvođači molili vladu da skine sa tržišta zaostalu količinu jaja i tada počinje problem jer je cena u maloprodaji bila 12 do 13 dinara, dok je kod farmera bila šest – istakao je Škorić za RTS.

Dodaje da su jaja u Srbiji „najjeftinija ne samo u regionu, već možda i u čitavoj Evropi“.

– Jaje je najjeftiniji artikal kad treba da se sa proteinima snabdete za doručak ili večeru i za te pare ništa drugo ne možete uraditi da kvalitetno doručkujete ili večerate. Jaje u Srbiji je najeftinije možda ne u regionu, već i u Evropi – rekao je on.

– Mi imamo višak jaja, kvalitetnu proizvodnju, dobru genetiku, dobre proizvođače i velike farme, pa na sreću ne uvozimo jaja jer su najjeftinija u regionu – navodi Škorić.

On dodaje da će jaja za Uskrs biti dovoljno i da neće biti većeg poskupljenja.

– Uskrs za proizvođače nije više što je nekada bio, danas niko više ne farba 100 jaja, to je simbolično obeležavnje, pa se svede na 10 do 20 jaja. Prodaju jaja diktira trgovina svojim akcijama gde ćete moći da kupite jaje za dinar ako nešto drugo kupite. Pred praznik će možda dinar ili dva, ali više od toga cena rasti neće – zaključio je Rade Škorić.

SourceRTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

NOLE PORUČIO: Neću da idem niz dlaku sistemu! (VIDEO)

Na konferenciji za medije na Rolan Garosu, Novak Đoković je istakao da ne želi da se menja ni da...

Još priča na sličnu temu