35.1 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Srbija pojačala i uzobiljila evropsku priču! Možemo da doprinesemo boljoj EU!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropski put Srbije je jasno zacrtan, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila “evropsku priču“ uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope-Festival Evrope u Beogrdau rekla da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost, preneo je Tanjug.

- Advertisement -

“Posla ima mnogo, posla uvek ima na evropskom putu, reforme, bolji život koji grdajani očekuju, sve su to teme kojima se bavimo. Kao ministar koji dugo vodi pregovore mogu da kažem da EU i sve zemlje prepoznaju koliko je Srbija napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU“, rekla je Joksimović koja je na Kalemgdanu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišla štandove zemalja članica EU, Vlade Srbije i Evropskog pokreta.

Izrazila je uverenje da će u budućim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva Srbije u EU.

Kako je rekla, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su, kaže, finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

- Advertisement -

“To znači više šanse za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih evropskih tokova. Više nismo u situaciji da nešto sa strane posmatramo već smo u matici promena, znamo šta je trend, u potpunosti učestvujemo u savremenim evropskim politikama što je vrlo značajno jer dugo nismo imali kontakt sa onim što je savremeno“, rekla je Joksimović.

Ukazala je na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Ona je rekla da je Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji organizovalo Festival Evrope na Kalemegdanu gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

“Mislim da je to lep pristup jer naši građani kada govore o EU, kao da govore o nečemu apstraktnom, a zapravo se radi o zemljama sa kojima blisko sarađujemo u brojnim oblastima, gde naši građani idu na odmore, da rade, studiraju… Da ne govorimo o investicijama koje dolaze u Srbiju i koje na najbolji način pokazuju koliko smo integrisani u zajedničko evropsko tržište“, istakla je Joksimović.

Dodala je da evropski put Srbije nije uvek samo “teška politička tema“, već strateški cilj koji je vredan svakog truda.

“Svesni smo da su vremena izazovna i da povremeno nose prepreke, ali nema spora da je trajektorija evropskog puta Srbije zacrtana i da idemo u dalje reforme, a uverena sam i ka članstvu u EU“, poručila je Joksimović.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti