JAČANJE DUHOVNIH I ISTORIJSKIH VEZA RUSA I SRBA: U Moskvi održana manifestacija “Srbija u mom srcu”

Obavezno pročitajte

U srpskoj ambasadi u Moskvi tradicionalno je održana manifestacija “Srbija u mom srcu” na kojoj su osnovci, srednjoškolci i studenti iz Rusije govorili stihove srpskih i ruskih pesnika i izvodili pesme brojnih srpskih autora.

Tokom ove manifestacije učesnici su izveli pesme „Tamo daleko“, „Sini jarko sunce sa Kosova“, „Gospode, Bože moj“ i mnoge druge. Takođe, čule su se pesme na srpskom i ruskom jeziku stihove Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, Milana Rakića…

- Advertisement -

Na ovom događaju predstavljeni su likovni radovi mlađih učesnika na kojima su se nalazili pejzaži Srbije, manastiri, kao i mitropolit Amfilohije.

Treba napomenuti da mnogi učesnici nisu bili samo iz Moskve. Na ovoj manifestaciji učestvovala je omladina iz raznih gradova Rusije – Sankt Peterburga, Dolgoprudnog, Rjazanja…

Predstavljeni su likovni radovi mlađih učesnika  - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023

Predstavljeni su likovni radovi mlađih učesnika

© Sputnik / Nikolina Tesla

Jačanje duhovnih, kulturnih i istorijskih veza

Ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić istakao je da ova manifestacija okuplja prijatelje Srbije, kao i da talenat omladine, njihov entuzijazam, stvaralaštvo i ljubav prema Srbiji, pomaže u jačanju srpsko-ruskog prijateljstva, kao i kulturnih i duhovnih veza ova dva naroda.

Slično mišljenje deli i Jelena Osipova, doktor filologije i vanredni profesor Katedre za slovensku filologiju na Pravoslavnom univerzitetu „Sveti Tihon“. Prema njenim rečima, ovaj događaj značajan je zbog jačanja duhovnih, kulturnih i istorijskih veza između naše dve zemlje.

“Ovaj događaj je važan i zbog zbližavanja naše omladine, kao i upoznavanja ruske omladine sa srpskom kulturom. Manifestacija ima nacionalni značaj jer nam pomaže da učvrstimo naše duhovne, kulturne i istorijske veze i što je najvažnije, da vaspitamo našu omladinu u duhu ljubavi prema bratskom slovenskom narodu”, naglasila je sagovornica Sputnjika.

Osipova napominje da se manifestacija „Srbija u mom srcu“ organizuje već trinaest godina – od 2010. godine. Inspirator ove manifestacije, kako kaže, bio je Ilja Čislov, sjajan poznavalac i prevodilac srpske poezije.

Na ovoj manifestaciji učestvovala je omladina iz raznih gradova Rusije – Sankt Peterburga, Dolgoprudnog, Rjazanja... - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023

Na ovoj manifestaciji učestvovala je omladina iz raznih gradova Rusije – Sankt Peterburga, Dolgoprudnog, Rjazanja…

© Sputnik / Nikolina Tesla

„Prema njegovoj ideji, glavni zadatak ove manifestacije je da ruskim školarcima i studentima pokaže tradiciju slobodoljubive srpske poezije koja može da otvori svet srpske kulture ruskoj omladini i inspiriše je da voli i Srbiju, i svoju zemlju i svoj narod“, objašnjava Osipova.

Sagovornica napominje da je od samog početka organizovanja manifestacije učestvovao veoma veliki broj školaraca i studenata iz raznih krajeva Rusije pa i iz Belorusije.

Manifestacija „Srbija u mom srcu“ održana je u organizaciji Društva rusko-srpskog prijateljstva i Udruženja književnika Rusije, a uz podršku Ambasade Srbije u Rusiji.

Događaju, čiji je domaćin bio ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić, prisustvovali su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije, diplomate i nastavnici.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu