Izraelskom lekaru protivniku vakcina oduzeta licenca

Obavezno pročitajte

Izraelskom lekaru Ariju Avniju danas je trajno oduzeta licenca za rad pošto je jerusalimski okružni sud odbio njegovu žalbu.

Avni se žalio na odluku ministarstva zdravlja da mu 2021. godine poništi liciencu, tvrdeći da mu je sloboda govora omogućila da širi svoje stavove.

- Advertisement -

On je u sudu rekao da mu je namera bila da pomogne javnosti i spasi je od lekova i vakcinacija koje će im naneti štetu, izazvati rak, autizam i druge bolesti, preneli su izraelski mediji.

„Moramo praviti razliku između mišljenja i huškanja. Avni je vodio prljavu kampanju protiv zdravstvenih vlasti kako bi odvratio javnost da deluje u skladu sa njihovim uputstvima. Lekar koji izabere put delegitimizacije, poput te, isključuje sebe i ponaša se nedolično licenciranom lekaru”, rekao je sudija Nimrod Flaks, prenosi Beta.

Lekar kome je oduzeta licenca rukovodi veb-sajtom popularnim među zajednicom izraelskih antivaksera i objavio je više članaka o teorijama zavere o kovidu-19, te više puta klevetao zdravstvene zvaničnike. Članke je objavljivao i na društvenim mrežama, šireći svoje teorije.

On je ranije rekao da je za njega „svako ko da vakcinu poput (Jozefa) Mengelea”, aludirajući na ozloglašenog lekara u nacističkom logoru smrti Aušvic.

U jeku pandemije Avni je otvorio kliniku u Bnei Braku kraj Tel Aviva, gde žive ultraortodoksni Jevreji i širio dezinformacije o virusu i za novac nudio lažne potvrde o vakcinaciji i dozvole da se ne nose zaštitne maske.

Na osnovu prvobitne presude iz 2021. sudije Amnona Strašnova, koga je tadašnji ministar zdravlja Juli Edelštajn postavio da nadgleda slučaj, on je predstavljao opasnost za bezbednost i zdravlje javnosti.

„Ako se tome dodaju neobuzdane, očigledne i neosnovane izjave o zdravstvenoj zajednici i rukovodiocima ministarstva zdravlja, a što je daleko van onoga što je razumno i dozvoljeno u kontekstu slobode izražavanja, koja je važna i zaštićena vrednost u svakom demokratskom društvu, imate jasan recept za potpunnu anarhiju dok on uživa zvanje lekara”, navedeno je u presudi.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Vučić srlja iz greške u grešku, pretpostavljam da nema izraelskog savetnika“

Narodni poslanik Vladeta Janković ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme pravi velike greške i da...

Još priča na sličnu temu