Izraelski vojnici stigli do kvarta u kojem su domovi lidera Hamasa

Obavezno pročitajte

Izraelska vojska saopštila je danas da se u kvartu Rimal u Pojasu Gaze sukobila s operativcima Hamasa i otkrila 35 ulaza koji vode do Hamasove podzemne mreže tunela i komandnih centara i da su nađene velike količine oružja.

Kako je navedeno, u kvartu Rimal su „rezidencije visokih zvaničnika Hamasa koji su tu preuzeli kontrolu nad zgradama da upravljaju terorističkim aktivnostima“, preneli su izraelski mediji.

- Advertisement -

Jedinice padobranaca, tenkovi i pripadnici borbenih inženjerijskih jedinica su se borili protiv „hamasovaca“ u Rimalu i u kvartu šeik Iđlin.

Veći deo Rimala, nekad jedan od najbogatijih kvartova, je već pretrpeo velika razaranja u napadima iz vazduha.

Izraelske snage su ušle i u vojni logor u kvartu Rimal i našle skladište oružja i sedam lansera za rakete.

Vojska je u subotu proširila svoje operacije na više područja na severu Pojasa Gaze koja se smatraju uporištima Hamasa, uključujući kvartove Zejtun i izbeglički logor Džabalija.

Planiraju se i operacije u Šeđaiji, gde je Hamas naneo velike gubitke izraelskoj vojsci u prethodnom ratu 2014. godine.

Vojnici su napredovali polako između pozicija na kojima su podmetnute bombe.

Pošto se otvori u tunele otkriju oni se obeležavaju i posebno obučeni psi se tamo šalju kako bi se proverilo da li ima eksploziva pre nego što specijalne snage uđu i počnu operaciju hvatanja operativaca Hamasa kako bi preuzeli kontrolu nad komandnim centrima i skladištima oružja unutra.

Vojska je u međuvremenu objavila da su trojica rezervista ubijena u subotu i da je broj vojnika ubijenih od početka kopnenih operacija u Gazi 27. oktobra povećan na 61.

Rat između Izraela i Hamasa traje već 44 dana, a počeo je 7. oktobra posle iznenadnih napada palestinskih ekstremista iz Gaze koji su probili graničnu ogradu i ubacili se na južnu izaelsku teritoriju.

Na izraelskoj strani ubijeno je više od 1.200 ljudi, većinom civila i 240 talaca je odvedeno u Pojas Gaze.

U izraelskom bombardovanju, koje je usledilo i kasnijoj kopnenoj operaciji ubijeno je više od 12.300 Palestinaca, među njima dve trećine žena i dece.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zaharova: Zašto OEBS nije bio šokiran bombardovanjem Jugoslavije osiromašenim uranijumom?

Po čemu se 21. vek razlikuje od kraja 20. veka? Zašto su svetski lideri toliko šokirani onim što se...

Još priča na sličnu temu