IZRAEL:Priznajemo Kosovo zbog neodgovorne politike Vučića!

Obavezno pročitajte

Izrael priznaje Kosovo i otvara ambasadu u prištini

Tačka sporazuma potpisanih u Vašingtonu kojim se Srbija obavezuje da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo i Izrael na međusobno priznavanje, predstavlja veoma važan razvoj događaja za Izrael“, potvrdio je ambasador ove zemlje u Tirani, Noah Gal Gendler.

On je najavio da će do formalnog priznavanja između Izraela i Kosova doći u narednim nedeljama.

„Svaki sporazum između Kosova i Srbije je pozitivan jer se njime mogu rešiti problemi koji postoje na Balkanu već dugi niz godina, poručio je danas ambasador Izraela u Tirani“, prenosi Gazeta Expres.

„Mi to cenimo i podržavamo. Činjenica da je Izrael deo njega takođe nam je veoma važna, jer su obe države – Kosovo i Srbija, obećale i potpisale da će se njihove ambasade nalaziti u Jerusalimu… Za nas je to veoma važan razvoj događaja“, rekao je Gendler u intervjuu za Vizion Plus.

Na pitanje kada se očekuje međusobno priznanje između Izraela i Kosova, on je naglasio da će do toga doći u narednim nedeljama.

izrael
September 17, 2019, Jerusalem, Israel: Polling Station Election Committee members hang the Israel flag ahead of the arrival of President Rivlin to cast his vote in round 2 of Israel’s 2019 national elections for parliament, the 22nd Knesset. When election results are in the President is responsible for tasking a candidate with forming and leading the country’s next coalition government., Image: 471321914, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press

Biće brzo, to je moje mišljenje, ali još uvek nema datuma“, poručio je.

Izraelski diplomata u Albaniji tokom ovog intervjua naglasio je da će Izrael za kratko vreme otvoriti ambasadu u Prištini, ali da se, prema njegovim rečima, zbog procedura Ministarstva spoljnih poslova, to neće desiti odmah nakon priznanja.

Na pitanje novinara da li ambasada u Tirani može do tada pokrivati Kosovo, on ne isključuje takvu opciju, pa čak je i smatra logičnom, prenosi Gazeta Expres.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine potpisale su prošle nedelje u Vašingtonu dva odvojena sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji se sastoje od 16. tačaka. Sve tačke sporazuma su identične, osim poslednje – koja se odnosi na Izrael.

U dokumentu koji je potpisala prištinska strana navodi se da su se Kosovo i Izrael usaglasili na uzajamno priznanje, a u onom koji je potpisao Vučić – da je Srbija pristala da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu