Izrael pojačava bezbednost pred objavljivanje Trampovog mirovnog plana

Obavezno pročitajte

Izraelska vojska je danas objavila da razmešta dodatni pešadijski bataljon u dolinu Jordana, na okupiranoj Zapadnoj obali, samo nekoliko sati pre objavljivanja plana predsednika SAD Donalda Trama za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Kako je navedeno, situacija se stalno procenjuje zbog zabrinutosti od nasilja u odgovoru na dugoočekivani plan koji je Palestinska uprava unapred odbacila, preneli su izraelski mediji.

- Advertisement -

Po nepotvrdjenim izveštajima u medijima na hebrejskom jeziku palestinski predsednik Mahmud Abas je dao instrukcije pripadnicima palestinske bezbednosti da ne sprečavaju sukobe demonstranata s izraelskim snagama na Zapadnoj obali, kada SAD objave plan.

„Moramo da regrutujemo sve mlade ljude. Ostanite napolju na ulicama. Bićemo u vanrednoj pripravnosti u narednim danima.Pred nama su teški dani i moraćemo da snosimo posledice odbijanja sporazuma“, rekao je Abas, kako prenosi izraelski novinski sajt Ynet.

Dolina Jordana gde se pojačava bezbednost je izvor spora poslednjih meseci, otkako je premijer Izraela Benjamin Netanjahu obećao da će uspostaviti izraelski suverenitet u tom podrčju ako bude izabran na predstojećim parlamentarnim izborima.

Njegov rival ; Beni Ganc, vodja saveza partija centra Plavo i belo, je dao slučna obećanja mada je pominjao potrebu za saradnju sa medjunarodnom zajednicom.

Dolina Jordana je strateški region koji se proteže u pravcu sever jug duž granice Jordana i čini četvrtinu Zapadne obale.

Oni koji planiraju odbranu Izraela i politički lideri bi želeli da to bude ; izraelska istočna granica.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine.

Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na toj teritoriji s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze.

Sourcebeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu