Izrael najavljuje intenzivnije vazdušne udare na sever Pojasa Gaze

Obavezno pročitajte

GAZA, JERUSALIM – Izrael je danas najavio intenziviranje napada na sever Pojasa Gaze, dok su istovremeno SAD saopštile da su posvećene isporukama većih količina humanitarne pomoći Palestincima kojima ponestaju hrana, voda, lekovi i gorivo.

Palestinski mediji su preneli da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u noćašnjem izraelskom napadu na grad Kan na jugu Pojasa Gaze, kao i da izraelska ratna avijacija vrši udare na grad Rafa, na jugu palestinske enklave, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Današnji udari usledili su nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari pozvao građane Gaze da se zbog opasnosti evakuišu prema jugu.

„Radi vaše bezbednosti krenite ka jugu. Nastavićemo pojačane napade na područje grada Gaze”, rekao je Hagari na subotnjem brifingu za novinare.

U međuvremenu, prvi konvoj humanitarne pomoći koji je propušten u opkoljeni Pojas Gaze stigao je u subotu iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, a Ujedinjene nacije su saopštile da je konvoj od 20 kamiona sa vitalnom humanitarnom pomoći preuzeo palestinski Crveni polumesec.

Međutim, humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (OCHA) saopštila je da je obim pomoći koja je ušla u subotu ekvivalent za oko četiri odsto dnevnog proseka uvoza potrepština za Pojas Gaze u periodu pre izbijanja sukoba i samo delić onoga što je potrebno posle 13 dana izraelske opsade enklave, u kojoj živi 2,3 miliona Palestinaca.

Predsednik SAD Džozef Bajden, dugogodišnji prijatelj Izraela, pozdravio je dolazak humanitarne pomoći nakon višednevnih intenzivnih pregovora, navodi Tanjug.

On je rekao da su Sjedinjene Američke Države posvećene da se obezbede veće količine pomoći, koja bi ulazila u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa sa Egiptom.

Izrael je započeo „totalnu opsadu” palestinske enklave nakon šokantnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael u kojem je poginulo oko 1.400 civila.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze saopštilo je u subotu da je, od početka sukoba, u izraelskim vazdušnim i raketnim udarima poginulo najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući stotine dece, kao i da je više od milion ljudi sa te teritorije raseljeno.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zaharova o poseti Stoltenberga Balkanu: Prestanite da destabilizujete region, donosite samo nesreće

Nedavna turneja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga po Balkanu još jedna je potvrda destruktivnog kursa severnoatlantskog bloka usmerenog na...

Još priča na sličnu temu