Izrael i Hamas postigli dogovor o četvorodnevnom primirju u Pojasu Gaze

Obavezno pročitajte

Izrael i Hamas postigli su dogovor koji predviđa četvorodnevno primirje u Pojasu Gaze. Hamas je pristao da pusti 50 žena i dece, dok će Izrael osloboditi 150 Palestinaca koji nisu osuđeni za krivično delo ubistva.

Izraelska vlada odobrila je noćas dogovor o oslobađanju 50 talaca koje drži Hamas u zamenu za višednevni prekid vatre.

- Advertisement -

Uoči glasanja u izraelskom kabinetu, koje je usledilo nakon šestočasovne rasprave, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je poručio dá će se rat protiv Hamasa nastaviti nakon isteka primirja.

„Mi smo u ratu i nastavićemo rat sve dok ne postignemo sve naše ciljeve“, rekao je izraelski premijer.

Zvaničnik izraelske vlade je na brifingu za novinare rekao da se očekuje da će u okviru sporazuma biti pušteno na slobodu 50 izraelskih državljana, uglavnom žena i dece, i to u grupama od 12-13 ljudi dnevno.

Ubrzo potom saopštenjem se oglasio i Hamas navodeći da je posle višednevnih teških i složenih pregovora postignut dogovor „o humanitarnom primirju (privremenom prekidu vatre) na period od četiri dana“.

„Dogovoren je prekid vatre sa obe strane, prekid svih vojnih operacija okupatorske vojske u svim oblastima Pojasa Gaze, kao i obustava kretanja vojne opreme okupatorske vojske u Pojasu Gaze“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Početak dogovorene humanitarne pauze biće objavljen u naredna 24 sata, saopštilo je katarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ključne tačke sporazuma

Hamas je objavio ključne tačke sporazuma:

Izrael i Hamas su, zahvaljujući upornim naporima Katara i Egipta, dogovorili četvorodnevno primirje u Pojasu Gaze uz obustavu svih neprijateljskih dejstava

Hamas je pristao da oslobodi 50 zarobljenih žena i dece, mlađih od 19 godina u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece, takođe mlađih od 19 godina

Izrael i Hamas su dogovorili ulazak stotine kamiona sa humanitarnom i medicinskom pomoći, kao i gorivom u sve oblasti Pojasa Gaze na severu i jugu, bez izuzetaka

Izrael je pristao da na četiri dana potpuno obustavi letove svoje avijacije u južnom delu zemlje i suspenduje letove na šest sati, u periodu od 10 do 16 časova po lokalnom vremenu na severu zemlje.

Izrael je pristao da obezbedi slobodno kretanje Palestinaca sa severa na jug Pojasa Gaze tokom primirja i da ne napada ili sprovodi hapšenja u svim oblastima Pojasa Gaze

Hamasove oružane formacije će ostati u punoj borbenoj gotovosti da bi zaštitili palestinski narod i suprotstavili se izraelskoj okupaciji, uprkos privremenom prekidu vatre sa Izraelom.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu