IZOLACIJA: Milionski grad pod karantinom, umrlo 17 ljudi

Obavezno pročitajte

 Kina je danas izolovala grad Vuhan s 11 miliona stanovnika u pokušaju da spreči širenje novog smrtonosnog virusa od kojeg su obolele stotine ljudi.

U Vuhanu, industrijskom centru provincije Hubej, obustavljen je saobraćaj na železničkim stanicama, aerodromu, podzemnoj železnici, trajektima, a ne rade ni medjugradski autobusi.

- Advertisement -

Policija, vojska i specijalci blokirali su železničku stanicu na čijem su ulazu postavljene metalne barijere tačno u 10.00 po lokalnom vremenu (3.00 po centralnoevropskom).

Jedino su putnici s kartama za poslednje vozove mogli da udju, dok su oni koji su imali rezervacije za kasnije polaske odbijeni.

Na snimku sa stanice vidi se da gotovo svi nose maske, a obično prepune ulice, tržni centri i restorani u Vuhanu bili su zastrašujuće tihi.

Korisnici društvenih mreža navode da bioskopi otkazuju projekcije i žale se da prodavci hrane zloupotrebljavaju situaciju velikim podizanjem cena svežih poljoprivrednih proizvoda.

Na slikama objavljenim na internetu posle izolacije grada vide se dugi redovi i prazne police u supermarketima.

Lokalne vlasti su naložile svim stanovnicima da nose maske na javnim mestima i pozvale državne službenike da ih nose na poslu.

Slične mere uvode se i u obližnjim gradovima, u kojima će od petka biti obustavljen javni prevoz, zatvorena pozorišta, bioskopi, kafići i drugi objekti za zabavu.

Cilj mera je da se spreče putovanja miliona Kineza, koja bi znatno povećala troškove u borbi protiv epidemije.

Do sada je utvrdjeno da je od novog koronavirusa obolela 571 osoba, od kojih je većina bila u Vuhanu.

Drugi slučajevi zabeleženi su u Tajlandu, SAD, Japanu i Južnoj Koreji, ali većinu tih ljudi čine oni koji ili potiču iz Vuhana ili su nedavno bili u tom gradu.

Od virusa je do sada umrlo 17 ljudi, svi u Vuhanu ili njegovoj blizini.

Ovonedeljno širenje virusa usledilo je u vreme kada milioni Kineza putuju zbog dočeka kineske nove godine koja počinje u subotu.

Sourcebeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu