IZLAZI NA VIDELO: Ukrajina spremna da Si bude posrednik sa Putinom

Obavezno pročitajte

Od početka ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu, predsednik Vladimir Zelenski insistira na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Razgovor dva predsednika konačno se dogodio, skoro 430 dana od početka sukoba, i to putem telefona. Čini se kao da je odmah po završetku tog razgovora već doneta odluka koja sugeriše da kreće ozbiljna mirovna misija – Zelenski je imenovao ukrajinskog ambasadora u Kini. Tome u prilog ide i činjenica da je Kina odlučila da pošalje specijalnog predstavnika u Ukrajinu.

Mirovna misija

- Advertisement -

Si Đinping rekao je Zelenskom u razgovoru da će Peking poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu koji bi razgovarali sa obe strane o nalaženju političkog rešenja za rat.

On je ukazao na to da se kinesko-ukrajinski odnosi nalaze na nivou strateških odnosa partnerstava.

„Ukrajinska kriza se kompleksno menja i ima važan uticaj na međunarodnu situaciju. Kina dosledno insistira na stavu mirnih pregovora“, rekao je Si u razgovoru i naglasio Kina „neće dolivati ulje na vatru, niti će iskoristiti bilo kakvu priliku za profit“, dodao je.

Si Đinping Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAYSHEV / SPUTNIK / KREMLIN

Dijalog i pregovori su jedini način, naglasio je Si Đinping i dodao da u nuklearnom ratu nema pobednika. Kina će, prema njegovim rečima, uložiti napore u prekid vatre i oporavak mira.

Sve strane treba da kontrolišu krizu, kazao je Si, jer se mora uzeti u obzir budućnost čovečanstva.

Zelenski je u razgovoru ocenio izvanredna dostignuća Kine i kazao da je uveren da će Kina, pod rukovodstvom predsednika Sija, uspešno rešavati sve izazove i neprekidno napredovati.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

„Kina u međunarodnim pitanjima insistira na principima Povelje UN i igra ogromnu ulogu. Želimo da pokrenemo sveobuhvatnu saradnju sa Kinom i da zajedno zaštitimo svetski mir i stabilnost“, rekao je Zelenski.

Posle razgovora, ukrajinski predsednik je na svom Tviter nalogu napisao da veruje da će razgovor i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini „dati snažan podsticaj bilateralnih odnosa dve države“.

Nakon „susreta“ dve zemlje odmah su stigle i prve reakcije.

Evropska unija i NATO
Evropska unija i NATO Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropska unija i NATO pozdravili su prvi razgovor dva predsednika i saopštili da se „zvanični Brisel raduje što su kanali komunikacije otvoreni“.

„EU je uvek ohrabrivala Kinu, stalnu članicu Saveta bezbednosti UN, da deli globalnu odgovornost za poštovanje Povelje UN i principa međunarodnog prava“, rekao je AFP-u jedan zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

Mirovni posrednik

Imajući u vidu da je Si nedavno posetio Moskvu, čini se kao da je upravo on osoba koja ima najveće šanse da okonča ovaj rat, jer izgleda ga kao posrednika žele i Rusija i Ukrajina.

Foto:Profimedia.rs; EPA-EFE

Kina je u početku pokušala da deluje neutralno u ratu, ali je odbila da kritikuje invaziju Moskve na Ukrajinu.

Si i ruski predsednik Vladimir Putin izdali su zajedničku izjavu u kojoj su naveli da njihove vlade imaju „prijateljstvo bez granica“, a prilikom posete Rusiji, Si je ocenio da su Peking i Moskva „dobri susedi“ i „pouzdani partneri“.

Godinu dana od rata, Peking je objavio određen mirovni plan, koji je razmatran i u Kijevu i u Moskvi.

Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

Taj dokument od 12 tačaka, bio je deo napora Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik, dok se bori da uravnoteži svoje prijateljstvo sa Moskvom i narušene odnose sa Zapadom od početka ovog rata.

„Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju da ostanu racionalne i suzdržane, da izbegavaju raspirivanje plamena i pogoršanje napetosti i da spreče dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontrole“, piše u dokumentu.

Ključni igrač

Poznato je da je Zelenski od početka u svojim izjavama otvoreno poručivao da je spreman na mirovni sporazum, ali čini se da veruje da upravo Si, više nego ostali svetski lideri, može da ima uticaja na Putina.

Kao i njegov šef, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko ocenio je prilikom Sijeve posete Moskvi da Kina ima veliki uticaj na Rusiju.

„Očekujemo da će Peking da iskoristi svoj uticaj na Moskvu kako bi se stavila tačka na ovaj agresivni rat. Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom kako bismo obnovili mir“, kazao je on tada.

Mnogi analitičari takođe su ocenili da je kineski lider jedan od retkih koji ima autoritet kod Putina i koji može da navede i Ukrajinu i Rusiju da „zakopaju ratne sekire“.

SourceNova rs

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rusija će pobediti u specijalnoj operaciji u Ukrajini rekao je Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da nema nikakve sumnje da će Rusija pobediti u specijalnoj operaciji u Ukrajini. „Mi...

Još priča na sličnu temu