IZIGRALI LEKARE: U piku epidemije su bili heroji, a sada im već 10 dana NE STIŽE PLATA

Obavezno pročitajte

Lekarima i medicinskim sestrama u KBC “Zvezdara” koji su ugovore za stalno dobili krajem marta, kad je ovaj kliničko-bolnički centar postao kovid bolnica, po treći put kasne plate, potvrdilo je za Nova.rs više zdravstvenih radnika.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) poručuju za naš portal da ovi medicinari nemaju pravo na sredstva iz tog fonda, već im primanja zavise od novca koji Ministarstvo zdravlja obezbeđuje direktno iz republičkog budžeta.

Prema rečima medicinske sestre koja je u KBC Zvezdara u martu dobila ugovor za stalno, prvo kašnjenje plate desilo se već u maju, a trenutno ona i kolege čekaju isplatu predviđenu za 15. septembar.

- Advertisement -

“Prvi put nam je plata kasnija u maju, kada smo umesto 1. isplatu dobili 10. maja. Zatim nam je plata koju je trebalo da dobijemo 1. septembra kasnila dva dana, a sad već deset dana čekamo platu koja je trebalo da stigne 15. septebra”, objašnjava ova medicinska sestra i dodaje:

“Ja sam majka dvoje dece i za vreme korone sam bila 50 dana odvojena od njih, da bi mi sad ovako nešto bilo znak zahvalnosti za požrtvovanje. Zar trebamo mi koji smo do juče bili heroji sada da gledamo kako ćemo da preživimo mesec, jer od nas se očekuje da radimo i ako ni prevoz nam ne uplaćuju?!”

Navodi da u tome nije usamljena, već da isti problem imaju i druge njene kolege – lekari i medicinske sestre koji zaposleni na neodređeno u toku epidemije koronavirusa. Da imaju indentičan problem sa kašnjenjem plata za Nova.rs potvrdilo je još dvoje zdravstvenih radnika koji su stalan posao u KBC “Zvezdara” dobili u toku vanrednog stanja.

LEKARI PISALI MINISTRU: Smenite direktore, zaštitite kolege!

Kako tvrde zaposleni u iz ove ustanove, ostali zdravstveni radnici sva primanja dobijaju redovno, tačno na dan kad je to predviđeno.

Naša sagovornica kaže da su se zaposleni prvo obraćali obračunskoj službi u KBC “Zvezdara” iz koje im je rečeno da je Ministarstvo zdravlja zaduženo za njihove plate.

“Kad smo pozvali ministarstvo tamo nam je rečeno da se obratimo RFZO i tako u krug”, objašnjava ona i dodaje da ne znaju šta će biti sa njihovim platama.

Napominje i da u ugovoru koji je dobila stoji kako je zaposlena na neodređeno, s tim što je do 27. septembra na probnom radu.

Lončar se hvalio kako je zaposleno oko 2.500 hiljada zdravstvenih radika, sad ne odgovara na pitanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je 12. marta kako je u protekle dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, koji su prethodno bili na specijalizaciji ili koji su imali ugovore na određeno vreme.

“Bilo je neophodno napraviti novu organizaciju, obezbediti dovoljno ljudi, obučiti te ljude da rade i ustanoviti sistem koji će da da rezultat”, rekao je tom prilikom Lončar.

Na pitanja zašto ovim medicinskim sestrama i lekarima, koji su bili u prvim redovima borbe protiv koronavirusa, kasni plata, dok ostali imaju redovna primanja, koja je razlika između tih radika, i da li u budžetu ima novca za plate zdravstvenih radika iz Ministarstva nismo dobili odgovore. Odgovori nisu stigli ni iz Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara”.

RFZO: Zaposlenima tokom pandemije samo prebacujemo sredstva od Ministarstva zdravlja

U odgovoru na pitanja Nova.rs iz Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje (RFZO) objasnili su da prlikom zapošljavanja zdravstvenih radnika u toku vanrednog stanja nije ispoštovana zakonska procedura nakon koje bi RFZO mogao da im isplaćuje primanja iz svog fonda.

Zbog toga su ovi zaposleni do sada primali plate direktno iz republičkog budžeta, a novac je za sad obezbeđen samo do kraja avgusta.

Iz RFZO podsećaju da je zapošljavanje radnika za vreme pandemije započelo krajem marta 2020. godine i objašnjavaju koja je zakonska procedura da bi se zaposleni finansirali iz redovnih sredstava RFZO:

“Zdravstvena ustanova mora da ima mesta u kadrovskom planu, ukoliko nema isključivo Ministarstvo zdravlja mora da proširi Kadrovski plan, nakon toga RFZO ima zakonsko pravo da isplati plate tim konkretnim zaposlenima”

Iz fonda dalje navode da pošto kadrovski plan nije proširen od strane Ministarstva zdravlja sredstva za isplatu plata i prevoza ovim zaposlenima su, zbog kovid pandemije, obezbeđena direktno iz budžeta Republike Srbije.

“Zakonski osnov obezbeđen je donošenjem zaključaka Vlade Republike Srbije pri kome su sredstva preneta RFZO do kraja avgusta i sva ta sredstva RFZO je prebacio ustanovama za plate i prevoz do kraja avgusta, do kada je trebalo Ministarstvo zdravlja da proširi Kadrovski plan”, navode iz fonda i dodaju:

“Dakle, RFZO samo prebacuje sredstava zdravstvenim ustanovama nakon prenosa od strane Ministarstva zdravlja za radnike zaposlene tokom pandemije”.

Iz Republičkog fonda tvrde da su u više navrata Ministarstvu zdravlja dostavljali urgenciju kako bi se obezbedio zakonski osnov da se u narednom periodu ne bi dešavalo kašnjenje u isplati plata ovim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

“Juče je, po odluci Vlade RFZO prebacio sredstva Zdravstvenim ustanovama za ove radnike i obavestio ih o tome kako bi odmah mogli da izvrše isplatu plata zaposlenima”, navodi se se u odgovoru.

Na kraju se napominje da je Ministarstvo zdravlja dužno da do kraja oktobra donese kadrovski plan kojim bi novozaposleni radnici postali ugovoreni radnici sa RFZO-om. Dakle, tek nakon toga bi oni koji su primnjeni u toku vanrednog stanja, i koji su izneli najteže breme pandemije, mogli da budu izjednačeni sa ostalima u zdravstvenom sistemu Srbije i primaju platu iz istog fonda.

Sourceluftika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu