1.3 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

IZDALI SU SRPSKI NAROD: Dačić najavio da na Kosovu i Metohiji neće biti održan referendum!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da „nije preveliki optimista“ u vezi sa održavanjem referenduma o promeni Ustava na teritoriji Kosova, ali da je to „još jedan pokazatelj koliko je Priština u ulozi da opstruira svaki dijalog“.

Dačić je za televiziju Prva izjavio da je referendum o promeni Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe, „proba“ pred aprilske izbore, jer u organima koji ga sprovode učestvuju i predstavnici opozicije.

Kako je naveo, morao je da „16.000 ljudi predloži u ime opozicije za predstavnike biračkih odbora“, koji će kontrolisati održavanje referenduma. „Referendum je priprema za izbore i generalna proba“, rekao je Dačić i dodao da je „ponosan“ što je dijalog sa opozicijom o poboljšanju izbornih uslova doveden do kraja.

- Advertisement -

On je povodom najave opozicionih stranaka da će učestvovati na narednim izborima rekao da su „u problemu da nađu adekvatnog protivkandidata“ na predsedničkim izborima, jer „svi oni znaju da su izuzetno nepopularni kao ilideri stranaka i pokušavaju da nadju kandidata koji nema tu negativnu konotaciju iza sebe“.

Dačić kaže da ima teškoća u organizovanju referenduma, jer se zbog zaražavanja koronavirusom stalno menjaju sastavi biračkih odbora. Dačić je izjavio da je pitanje i kako omogućiti glasanje onima koji su pozitivni na koronavirus.

„Korona je toliko nepredvidljiva, stalno se menja sastav biračkog odbora, neko se razboli. Postoji mogućnost da se glasa van biračkog mesta. Mora se voditi računa i o zdravlju onih koji će ići da prikupljaju te glasove“, rekao je Dačić.

- Advertisement -

On je rekao da je ovo „prvi referendum organizovan po novim pravilima“, kao i da je obavezujući i „neophodan korak ka evrointegracijama“.

Dodao je da po savetu Venecijanske komisije „treba da izadju oni koji su zainteresovani i potrebna je većina od onih koji su zainteresovani da odlučuju o tome“.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti