23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

IZDAJNICI RODA SVOGA: Uhapšena dva radnika nuklearke zbog dojava ukrajinskim snagama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MELITOPOLj – Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NEZ) privedena su u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je danas policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu, prenosi Tanjug.„U Energodaru su zadržana dva lica osumnjičena da su navodili ukrajinsku artiljerijsku vatru. Obojica su zaposlena u nuklearnoj elektrani. Njima preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora za delo međunarodni terorizam i posebno za usmeravanje artiljerijske vatre na najveću evropsku nuklearnu elektranu”, navodi se u saopštenju, prenosi TAS.

NE Zaporožje ima dve slabe tačke koje, prema navodima u saopštenju, ukrajinske oružane snage najčešće ciljaju, a to su sistemi za hladenje i skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

- Advertisement -

Nuklearni reaktori su postavljeni iza debelih zidova koji ih štite od artiljerijske vatre.

NE Zaporožje nalazi se nedaleko od grada Energodara i trenutno je pod kontrolom ruskih snaga.

Poslednjih nekoliko dana ukrajinska artiljerija dejstvuje po objektima u kompleksu elektrane koristeći tešku artiljeriju, dronove i višecevne raketne bacače, ali u većini slučajeva ruska protivvazdušna odbrana uspešno odbija te napade.

- Advertisement -

Međutim, neke granate su pogodile infrastrukturu kompleksa nuklearke i skladišta nuklearnog otpada.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti