3 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

IZDAJA SPREMNA, BUDI SE NARODE: Promena Ustava se očekuje do polovine februara!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je juče, na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kojoj je prisustvovao i deo opozicije, da procedura izmena Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara 2022. godine, odnosno u ovom sazivu skupštine. Prema njegovim rečima, Venecijanska komisija je 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je bio važan korak za nastavak procedure.

Dačić je dodao da bi sada, na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, Srbija trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu. „Bila bi katastrofa da proces ne završimo zbog Zakona o referendumu. Moramo da uradimo sve da bi taj predlog zakona o referendumu dobio pozitivnu ocenu”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je kazao da je tempo kojim se ide dosta dobar, te ponovio da se izmene Ustava odnose samo na oblast pravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira parlament. Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija juče dala na sednici.

- Advertisement -

„Još jednom ćemo uputiti Venecijanskoj komisije tekst na hitno mišljenje posle čega će biti usvojen konačan tekst akta o promeni Ustava”, rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Na sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarna opozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa i bez evroparlamentaraca, a odazvalo se svega nekoliko njih. Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije, a nije došao niko iz „bojkot opozicije”.

Zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj kritikovao je što se Ustav menja kako bi se ispunila obaveza prema međunarodnim organizacijama, navodeći da bi promena Ustava trebalo da sazri prvo u srpskom društvu. Upitao je i kako se došlo do zaključka da će promene Ustava doprineti povećanju investicija u našu zemlju. Pokret Dosta je bilo preneo je juče u saopštenju da predložene izmene Ustava Srbije predstavljaju put ka sudstvu pod kontrolom interesnih grupa.

- Advertisement -

Lider Dveri Boško Obradović je, obrazlažući odluku da ne učestvuje na sednici, ranije juče rekao da se Dveri protive promeni Ustava u skupštini bez opozicije, da je javna rasprava od jedva nekoliko sati smešna i da govori o neozbiljnosti najavljenih ustavnih promena. Predsednik DS-a Zoran Lutovac je za Betu naveo da nelegitiman saziv parlamenta ne može da se bavi izmenama Ustava.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti