7.7 C
Belgrade
subota, 16 oktobra, 2021

Mladi misle da izbori nisu slobodni, da su svi političari isti i da nemaju za koga da glasaju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Za glasanje je trenutno 48 odsto. Većina tvrdi da „trenutno nema za koga da glasa“.

  Među mladima, dakle, ima sve više apstinenata na izborima, pa su i različiti razlozi njihovog izbegavanja glasačkih mesta, piše Blic. Čak 47,8 odsto ispitanika je u anketi KOMS-a reklo da nema za koga da glasa, dok je 38,5 odsto istaklo da su svi političari isti i da ne rade u interesu građana. Deo anketiranih (30,8 odsto) smatra da im ideološki ne odgovara ni jedna partija. Velika većina mladih (86,3 odsto) nije aktivista neke političke partije, dok 77,4 odsto tvrdi da izbori nisu slobodni i fer. Zanimljivo je da je najviše mladih na prošlogodišnje izbore izašlo u istočnoj i južnoj Srbiji, a najmanje u Beogradu.

Inače, anketa je pokazala da zainteresovanost mladih za politiku raste s godinama, pa su tako najupućeniji u politička dešavanja oni koji imaju između 25 i 30 godina. Programski direktor Cesida Ivo Čolović ističe za Blic da je logično zbog čega mlade ne zanima mnogo politika ni kada steknu pravo glasa. „Sa 18 godina mladi više gledaju šta će da studiraju ili gde će da se zaposle nego da se politički angažuju. Interesovanje za politiku veće je kod starijih od 25 godina, naročito nakon završenog fakulteta.

- Advertisement -

Tada mnogi pokušavaju da nađu posao što, između ostalog, utiče na to da postanu i politički aktivisti“, objašnjava Čolović. Sagovornik Blica podvlači da je danas veoma teško dopreti do mladih i motivisati ih da glasaju za određenu partiju„Zbog toga se sve više političara okreće društvenim mrežama koje su osnovni kanal komunikacije mladih i preko njih pokušavaju da se približe ovoj populaciji.

Odnos mladih prema glasanju je teško utvrditi i zbog toga što su oni često u anketama neodlučni, a kada se izbori okončaju, zbog tajnosti glasanja ne znamo ni da li su izašli i, ako jesu, za koga su glasali“, naglašava Čolović. Zaključuje da pažnju mladih može, pre svega, da privuče neobični, nestranački kandidat.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti