IZBOR PATRIJARHA: Umesto patrijaršije, u Hramu Svetog Save?

Obavezno pročitajte

Poslednjih dana ne spekuliše se samo kandidatima za novog patrijarha SPC, sada je na red došlo i mesto održavanja izbora za 46. poglavara naše crkve.

U najnovijem intervjuu mitropolit Hrizostom, trenutno čuvara patrijaraškog trona i sam je najavio mogućnost izmeštanja izbornog Sabora iz zgrade patrijaršije. Zvanično razlog za selidbu iz sale u Kralja Petra 5 su epidemiološke mere izazvane virusom korona.Mijtropolit Hrizostom FOTO: PrintscreenMijtropolit Hrizostom FOTO: Printscreen

Međutim, za to nema nikakvog valjanog razloga, tvrdi izvor Direktno, u zgradi Patrijaršije pored postojeće saborske sale, postoje još dve prostorije koje bi mogle poslužiti za održavanje Sabora, a da se postojeće mere ne krše.

Pravo da glasa ima 43 episkopa, a sigurno je da neće svi ni doći, već će svoje glasove staviti na raspolaganje drugim, njima pouzdanim episkopima. Što je i do sada bio čest običaj.

Pomalo čudi da mitropolit Hrizostom, pristaje na možda još jedno svoje poniženje, a i na poniženje titule čuvara patrijaraškog trona.Vučić se direktno uključio u kampanju za IZBOR PATRIJARHA!Vučić bira patrijarha: Porfirije ili Bulović? (I DEO)

Prvo je pristao (ili je prevaren, ili prinuđen) da bude samo mestobljustitelj, čuvar trona, iako mu po Ustavu SPC pripada i mesto administratora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Zatim je episkop šumadijski Jovan, koji je neustavnom odlukom Sinoda određen za administratora, zabranio mu da služi u Hramu Svetog Save iako je je već TV Hram obavestla vernike da će Svetu liturgiju 27. januara na dan Svetog Save služiti on. Vidno iznerviran Hrizostom je napustio zasedanje Sinoda i Beograd. Služio je u Foči. 

Znajući pretendente za tron SPC, episkope: bačkog, šumadijskog i zagrebačkog, a koje zdušno podržava vlast, ni malo ne čudi izmeštanje mesta održavanja Sabora.

Ništa se ne sme prepustiti slučaju, „grešni“ episkopi zaokruživanjem imena pomenutih arhijereja moraju dokazati da neće „prezupčiti“ i da ne veruju u Boga, već u one koje treba da zaokruže. Pravo mesto po glavnom izvođaču tog nečasnog čina je kripta Hrama Svetog Save koja je kako nam kaže dobro upućeni izvor, pokrivena kako vidljivim, tako i nevidljivim kamerama.Hram Svetog Save FOTO: ATA ImagesHram Svetog Save FOTO: ATA Images

Svojevremeno su protivnici crkve, da bi videli ko ulazi u božiji hram, pored pravili zgrade, tako da im je ovoga puta tehnika olakšala posao, jer da je drugačije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić morao bi da se snalazi za izgradnju novog objekta, a onda bi na gubitku naravno bili građani Beograda, jer od njihovih sredstava, gradilo bi se i to zdanje. Verovatno uz obrazloženje da ulepšavaju plato ispred velelepnog hrama.

No, bilo kako bilo, ostaje nam da se nadamo da će episkopi biti na visini onoga koga predstavljaju na zemlji, a Vučić će odrediti ko će biti novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Inače, mesto održavanja izbora novog patrijarha će se znati 10. februara, na poslednjoj sednici Sinoda SPC u ovom sastavu, a tada će biti i poznato koji će monah otvoriti kovertu sa imenom novog patrijarha.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu