6.6 C
Belgrade
četvrtak, 28 oktobra, 2021

Izbavljenje naroda u Peći usled kolere 1911. godine nakon litije sa ikonom Presvete Bogorodice- Pećke Krasnice

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Godine 1911, na prostorima Stare Srbije (Raška, Kosovo i Metohija, Severna Makedonija), koja je tada još uvek bila pod vlašću Turskog carstva, širila se kolera. Ona je dnevno odnosila više desetina života.

Interesantno, nijedno dete nije bilo bolesno. Vlast je raznim tada poznatim metodama pokušala da suzbije epidemiju. Međutim, nije bilo efekta. Svakog dana broj umrlih i zaraženih bio je sve veći.

- Advertisement -

Mitropolija Raško-prizrenska svakodnevno je dobijala depeše sa brojem umrlih po gradovima. Naravno, epidemija je bila i u gradu Peći. Zahvaljujući snu jedne devojke koja je bila Turkinja, i jednog hodže, vlasti je preporučeno da traže od Srba i crkve da kroz grad prođe litija sa ikonom Presvete Bogorodice iz manastira Pećka Patrijaršija.

U subotu, litija je zakazana bila za nedelju, umrlo je čak 70 ljudi u Peći. U nedelju je posle Liturgije bila litija sa ikonom, i na tri važna mesta u gradu vodoosvećenje. U litiji je učestvovala i turska vojska, i vlasti i samo stanovništvo, među njima i oni islamske veroispovesti. Posle litije epidemija je prestala (izuzev 8 žrtava koje su umrle, na sam dan litije).“

(Prepričana priča po kazivanju starih Pećanaca, iz knjige o Presvetoj Bogorodici Krasnici), preuzeto od o. Save Janjića.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti