IZABRANA LAŽ GODINE- VUČIĆ: Ne gostujem često na TV-u!

Obavezno pročitajte

U tradicionalnoj godišnjoj anketi koju organizuje Istinomer, za laž godine je izabrana izjava predsednika Aleksandra Vučića da „ne gostuje često po televizijama“. Predsednikova izjava „pa jesu li bili neki izbori“, osvojila je drugo mesto, dok je treće mesto pripalo ministru Siniši Malom koji je, misleći na svoj doktorat, tvrdio da je „dokazao da ništa nije ukrao“.

Izjava data 11. januara u emisiji Ćirilica – „Ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvek želim da iskoristim“, ocenjena je kao neistina nakon što je tim Istinomera izbrojao da je u toku 2020. godine on 37 puta bio gost televizijskih emisija, ne računajući plaćene termine u predizbornoj kampanji ni višeminutne izjave.

Tokom 2021. godine, tim Istinomera ocenio je više od 100 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i doslednosti.

- Advertisement -

– Preko 80 puta proveravali smo da li su politički akteri govorili istinu i dodeljivali im, mahom, negativne ocene. Zvaničnici su i ove godine manipulisali podacima, te je ukupno 20 tvrdnji dobilo ocenu „zloupotreba činjenica“ – navodi se u saopštenju.

Zabeleženo je i nekoliko istina, uključujući tvrdnje Ivice Dačića o proceduri usvajanja zakona i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića o prosečnoj starosti gradskih autobusa. Predsednik Vučić je za izjavu o minimalnoj zaradi takođe dobio ovu ocenu.

– Za razliku od prethodne, odlazeća 2021. nije bila godina u kojoj su se političari razbacivali obećanjima, a razlog verovatno treba tražiti u činjenici da ovo nije bila izborna godina. Zato je i među izjavama koje je Istinomer ocenio najmanje obećanja. Među njima, pak, dominiraju neispunjena, a kao akter ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Teme izjava ocenjivanih političkih zvaničnika najčešće su se odnosile na ekonomiju i infrastrukturne projekte, medije i zakonodavstvo, a od ove godine i ekologija je postala oblast u okviru koje smo slušali neistine, dezinformacije i spinove.

– Godinama unazad, najviše proveravamo izjave sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića, a tako je bilo i u 2021. godini. Daleko ispod njega su premijerka Ana Brnabić, zatim zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović – zaključeno je u saopštenju Istinomera.

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu