19.3 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

IVICA DAČIĆ: Srbija po pitanju sankcija Rusiji neće usklađivati politiku sa EU

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da se, povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje „da se svrsta na nečiju stranu“, uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, ali je ocenio da to nije srpski interes.

Dačić je za RTS izjavio i da „obaveza usklađivanja spoljne politike sa politikom EU treba da bude postepena do ulaska u EU“, što, kako je naveo, Srbija ne očekuje u bliskoj budućnosti.

„Da li nam garantuju da ćemo sutra ući u EU? Ne, nego za deset, 15, 20 godina. Pa dobro, i mi ćemo našu spoljnju politiku uskladiti za desest 15, 20 godina“, rekao je Dačić.

- Advertisement -

Dodao je da EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji „koja najviše štiti naš državni i nacionalni interes“.

„U tom smislu se polazi od svojih interesa, a mi nemamo uopšte interese da vodimo politiku u skladu interesa istoka ili zapada, već u skladu sa našim državnim interesom“, rekao je on.

Dačić je ocenio da Srbija uvažava stavove EU o „poštovanju principa teritorijalnog integriteta“, kao i da „nije dobro“ što je Rusija narušila teritorijalni integritet Ukrajine.

- Advertisement -

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, je naveo i da je predizborna kampanja za izbore zakazane za 3. april manjeg intenziteta zbog rata u Ukrajini.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti