IVICA DAČIĆ: Srbija i SAD grade novu etapu odnosa

Obavezno pročitajte

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da SAD i Srbija grade jednu novu etapu u svojim dugim bilateralnim odnosima koji, kako podseća, traju već 141 godinu i predložio potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa SAD.

„Mi ne možemo da imamo razvijenu ekonomiju, ni da dođemo do rešenja za Kosovo i Metohiju koje će doneti mir i stabilnost bez aktivne podrške SAD“, kazao je Dačić na konferenciji „Dan Amerike u Beogradu“, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

U krizi oko KiM vidi se da dok Amerika „ne pritisne“, teško ko će moći da garantuje mir i stabilnost uopšte u celom regionu, rekao je Dačić, podsetivši da ni Dejtonskog sporazuma ne bi bilo da ga nije podržao Vašington.

Dačić je kazao da smatra da postoji prostora i interesa sa srpske i američke strane da se gradi zajednička budućnost.

SAD podržavaju Otvoreni Balkan

Dačić je zahvalio SAD i na podršci inicijativi Otvoreni Balkan.

„Mi možemo da na različite načine gledamo na našu prošlost, možemo iz prošlosti da uzmemo divne trenutke, ali i one kada su nam odnosi bili na dnu. U obostranom interesu, a i u interesu regionalnog mira i stabilnosti, da insistiramo na pozitivnim primerima i da na osnovu toga gradimo zajedničke interese“, naveo je Dačić.

Promena politike prema Kosovu i Metohiji

Smatra da Srbija i SAD treba da potpišu sporazum o strateškom partnerstvu, koje prema njegovom mišljenju, mora dobro da se osmisli kako ne bi ostalo samo na papiru.

Strateško partnerstvo, kako kaže, podrazumeva zajedničke interese, podršku, konsultacije.

Dačić je siguran i da SAD ima interes da ima odlične odnose sa, kako kaže, najvećim narodom i državom u ovom regionu.

Kako kaže, kada bi analizirao vokabular koji se koristio vezano za Kosovo pre 100 godina i danas, primetna je drastična promena.

U tom smislu, navodi da se 1918. godine u Velikoj Britaniji i SAD slavio Vidovdan kao „Dan Kosova“ sa srpskim predznakom.

„To je bilo pre 100 godina. Šta se dogodilo da posle 100 godina imamo drugačiji predznak? Možemo li to da promenimo i u kom smeru, pokazaće vreme“, kazao je Dačić i dodao da se moglo videti i iz izjava predsednika Aleksandra Vučića da se Srbija trudi da ima najbolje odnose sa SAD, kao i da je zahvalna na pomoći SAD koju su pružili Beogradu kada je bilo konflikata na KiM i rizika da se ugrozi mir i stabilnost.

Ističe da i Srbi treba da shvate da nisu glavna tema na „svetskom meniju“.

Za odnose dve države, kako kaže Dačić, nisu bitne emocije, već zajednički interesi.

Ističe da i SAD treba da shvate da Srbija mora da krene od odbrane svojih nacionalnih interesa koji su ugroženi, kao što je ugrožavanje teritorijalnog integriteta, položaj srpskog naroda u BiH, ali tu je i ekonomija, evropske integracije.

Zapad mora da shvati da mi moramo da vodimo računa o tome gde će ko i kako da glasa na nekom međunarodnom forumu o KiM.

„Pitaju me zvaničnici na Zapadu zašto se javljamo Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije, zašto ga zovemo. Ja im kažem, zato što diže slušalicu, a vi ne. Kada je vi dignete, onda ćemo možda manje da zovemo. Čak ni majmun se ne pušta s jedne grane dok se ne uhvati na drugu. Nemojte misliti da je Srbija manje inteligentnija od majmuna“, kazao je Dačić i dodao da Srbiju Zapad nekada i svojim postupcima tera u zagrljaj Rusiji, Kini i drugima.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu