IVICA DAČIĆ: Pokušavaju prečicom da reše kosovski problem, prečica je proterivanje Srba

Obavezno pročitajte

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a preko njega i jedan deo međunarodne zajednice, pokušavaju da nađu prečicu za rešenje kosovskog problema, a to je proterivanje Srba iz pokrajine, kazao je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na TV Pink kazao da im je cilj da proteraju srpski narod, a da bi deo međunarodne zajednice zažmureo na proterivanje ukoliko bi to bilo uspešno kao što je bilo u Hrvatskoj tokom akcije “Oluja“.

„Zato je suštinski bitno da Srbi ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji”, kazao je Dačić.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Dačić podseća da predstavnike međunarodne zajednice i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pita ima li nešto što poštuju.

„Oni ništa ne poštuju. Ponašaju se tako da ti razgovori budu put, ukoliko proterivanje Srba ne uspe, da se Srbija pritera i da prihvati rešenje koje nije u njenom nacionalnom i državnom interesu. A tu imaju problem, jer državno rukovodstvo čvrsto stoji i brani svoje državne i nacionalne interese”, kazao je Dačić.

Ponovio je da je odluka da se pregovori Beograda i Prištine prebace u Brisel katastrofalna.

Na pitanje o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u EU, Dačić kaže da je to „dokaz Kurtijevog ludila u kojem on živi”, ali uz podršku nekih.

„Ne bi mogao da preda da neko nije hteo da mu primi”, kazao je Dačić i dodao da postoje dve opcije, a to su da se narednih godinu dana raspravlja o eventualnom članstvu samoproglašenog Kosova ili da se odmah, u startu, kaže da ne postoji mogućnost i da se ne razmatra uopšte.

Šef srpske diplomatije ističe da je najvažnije da se Srbija svim silama bori za mir, poštovanje međunarodnog prava, sporazuma, ali da se čvrsto bori protiv svih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Mi moramo da sačuvamo srpski narod na Kosovu i Metohiji”, ističe Dačić.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DMITRIJ MEDVEDEV: Ako počne treći svetski neće se voditi tenkovima i lovcima

"Odbrana Ukrajine, koja nikome u Evropi nije potrebna, neće spasiti oronuli Stari svet od osvete, šta god da se...

Još priča na sličnu temu