IVICA DAČIĆ: Kosovo ima glasove za prijem u Savet Evrope, ali ne ispunjava uslove

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Kosovo ima dovoljan broj glasova za prijem u Savet Evrope, s obzirom na broj zemalja u tom telu koje su ga priznale, ali da je pitanje da li sve one smatraju da o toj temi sada treba razgovarati.

„Kada je reč o državama koje su priznale Kosovo, mi najlošije stojimo u Evropi“, rekao je Dačić u intervjuu za Politiku od nedelje, dodajući da zahtev za prijem Kosova nije aktiviran na Komitetu ministara SE, da Irska to nije uradila za vreme svog predsedavanja i da sada predsedava Island.

- Advertisement -

Po njegovim rečima, Kosovo suštinski ne bi imalo pravo da bude član Saveta Evrope zato što nije država, nije postalo član UN, a članice mogu da budu samo države.

„Prvi put bi se desilo da oko prijema neke nove članice SE postoji preglasavanje, odnosno da postoje sukobi, to se do sada nije desilo“, rekao je Dačić i dodao da je to razlog što mnoge zemlje nisu oduševljene tom idejom.

Dačič je rekao da je, kada je reč o EU, situacija mnogo jasnija, jer se odluke donose konsenzusom, a da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost Kosova i nemoguće bi bilo da odluka bude pozitivna.

Kada je reč o mogućem ulasku Kosova u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) slučaj je isti – i tamo se odlučuje konsenzusom, rekao je Dačić, dodajući da je SE „jedino“ mesto gde bi mogli da imaju „neke šanse“.

Dačić je rekao da Island kao predsedavajući trpi velike pritiske, pre svega Nemačke, kao što je trpela i Irska, da se to pitanje prijema Kosova stavi u proceduru.

„Međutim, pošto Island organizuje samit država članica SE u aprilu, pitanje je da li je i njima u interesu da taj skup protekne u nesuglasicama“, rekao je Dačić.

On je rekao da je procedura ulaska u SE takva da se odluka donosi na Komitetu ministara, odnosno na sastanku šefova misija u Strazburu koje organizuju sedmično i da to znači da pitanje članstva Kosova može da bude na dnevnom redu svake nedelje.

„Ako bi pitanje članstva Kosova ušlo u proceduru pre samita, za nas se postavlja pitanje da li možemo da učestvujemo uopšte na samitu“, rekao je Dačić i dodao da bi se tada otvorila tema nejedinstva članica SE i da misli da je u njenom interesu da demonstrira jedinstvo i da pored Ukrajine još jedna tema ne bude dominantna na samitu.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da povuče neki drastičniji potez i istupi iz tog tela, Dačić je rekao da treba procenjivati šta je tu interes Srbije i da se Srbija bez borbe neće saglasiti za prijem Kosova u Savet Evrope.

„Osim državnosti kao formalnog uslova, oni ne ispunjavaju ni političke uslove da uopšte budu kandidat“, rekao je Dačić.

„Pitanje je da li će Srbija uspeti da popravi odnose sa Hrvatskom“

Dačić je rekao da je pitanje da li će Srbija uspeti da popravi odnose s Hrvatskom i naglasio da treba tražiti zajednički interes i baviti se konkretnim temama.

Dačić je za Politiku rekao da bi sledeći potez trebalo da bude da se načini presek stanja o svim pitanjima koja se mogu grupisati u tri dela, otvorena pitanja iz prošlosti, šta danas može da se učini u traženju zajedničkih interesa i treći, koji se tiče razvoja ekonomskih odnosa.

On je rekao da je bitno da postoji politička volja da se prevaziđe situacija, a po njegovim rečima imaće uspeha u meri koliko se budu bavili konkretnim pitanjima, a ne „pravljenjem antisrpske histerije, koja dovodi do toga da se onda ne želi normalizacija odnosa“.

„Teško je očekivati da će neko od nas promeniti mišljenje, ali hajde da probamo da tražimo neki zajednički interes“, rekao je Dačić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu