ISTRAGA: Nerede u Belorusiji koordinisala specijalno obučena lica

Obavezno pročitajte

Belorusija objavila

Istražni komitet Belorusije saopštio je da su nemirima u zemlji koordinisali posebno obučeni ljudi koji su „profesionalno organizovali gomilu“ i pozivali na akcije.

„Istražni komitet utvrđuje identitete koordinatora nereda u Minsku. Prema podacima istrage, nemiri u zemlji nisu se događali spontano – akcijama građana i njihovim rukovođenjem koordinisala su ih posebno obučena lica“, navodi se u saopštenju Komiteta.

- Advertisement -

Takođe se navodi da su tokom proučavanja snimaka kamera za nadzor istražitelji došli do zaključka da su „koordinatori profesionalno organizovali gomilu i pozivali građane na aktivna dejstva“.

„Osim toga, u gomili je bilo provokatora koji su podsticali učesnike na nasilje nad pripadnicima policije, provocirajući na taj način primenu fizičke sile, a tokom takvih akcija sami su se povlačili sa mesta sukoba građana i policije“, ukazuje beloruska istraga.

Istražni komitet pozvao je očevice da pošalju snimke i fotografije provokator i koordinatora ili druge snimke koji bi mogli imati značaja za istragu. „Samo zajedno možemo da zaustavimo masovne nerede, osiguramo svačiju bezbednost i vratimo mir u zemlju“, ističe se u saopštenju Komiteta.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kako je saopštio MUP zemlje, jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.   

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu