26.7 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

ISPIRANJE MOZGA: Većina Hrvata smatra da je Putin zločinac

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je podigao prašinu nakon što je Vladimira Putina proglasio ratnim zločincem. Zatim je spustio loptu, a jedini koji su tako direktno optužili Putina bili su britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Džo Bajden.

U ekskluzivnoj anketi koju je Promocija plus sprovela na 1.300 ispitanika od 5. do 8. aprila ove godine, RTL je upitan građane Hrvatske da li se slažu sa tvrdnjom da je Putin ratni zločinac.

- Advertisement -

Za građane Hrvatske nema sumnje – ruski predsednik je ratni zločinac. Tako misli više od 68,2 odsto ispitanika. Međutim, sa ovom konstatacijom se ne slaže 19 i po odsto ispitanika, dok skoro 12,4 odsto ispitanika nema odluku o tome.

Čak 84,5 odsto birača HDZ-a slaže se sa tvrdnjom da je Putin ratni zločinac, a 7 odsto se ne slaže. Birači SDP-a, njih 64,2 odsto slaže se sa konstatacijom, a 30 odsto ne. Birači Možemo!, njih 71,3 odsto slaže se sa izjavom o Putinu, a 24,8 odsto ne. Više od 60 odsto ispitanika među biračima Otadžbinskog pokreta, Centra i Fokusa Putina smatra ratnim zločincem. Zanimljivo, više je HSS-ovaca koji se ne slažu da je Putin ratni zločinac (51,3 odsto), dok se 48,7 odsto slaže da jeste.

Kako objašnjavaju svoje stavove?
Među razlozima zbog kojih većina Putina smatra ratnim zločinom izdvajaju se: – zbog vojne agresije na drugu zemlju (37,6 odsto ispitanika), ali i zbog zločina ruskih vojnika (32,2 odsto ispitanika). Među razlozima su i raketiranje porodilišta i drugih civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima (17,5 odsto ispitanika) i uništavanje Mariupolja, koji se poredi sa zemljom poput Vukovara (9,9 odsto ispitanika).

- Advertisement -

Treba napomenuti da je istraživanje urađeno nakon što su objavljeni šokantni snimci masakra civila iz oslobođene Buče.

Na pitanje zašto se ne slažu sa izjavom ministra Grlića Radmana da je Putin ratni zločinac, 35,4 odsto ispitanika zasniva uverenje da se Hrvatska ne sme rukovoditi interesima Amerike, NATO-a ili Unije.

Gotovo 30 odsto ispitanika smatra da hrvatski ministar ne treba da bude ponavljač tuđih uvreda, a skoro 15 odsto onih koji smatraju da treba suditi Amerikancima, a ne Putinu i Rusima. Nešto više od 6 odsto ispitanika se ne slaže sa ministrom jer smatra da je reč o ratnim sukobima u kojima mogu da stradaju nevine, civilne žrtve. Ostalih 14,7 odsto ispitanika smatra da Putin nije ratni zločinac jer je ruski predsednik veliki svetski lider i političar, da je izjava ministra Grlića Radmana uvredljiva, te da Rusija vodi pravedan rat i da nema ratnih zločina u pravedan rat.

Celo istraživanje je pokazalo da se Hrvatska u osudi agresije Rusije na Ukrajinu ne deli na levu i desnicu, vakcinisanu ili nevakcinisanu, jer ogromna većina svih slojeva društva i političkih opcija misli isto.

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL sprovela agencija Promocija plus od 5. do 8. aprila 2022. godine na uzorku od 1.300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 procenata sa nivoom poverenja od 95 procenata.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: