1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

ISPIRANJE MOZGA I NERVIRANJE NARODA: Stiže i Delta plus soj!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj delta plus soja zbog kojeg svet trenutno najviše brine.

„Među delta sojevima koji su dominantni kao uzročnici infekcije, i kod nas je sekvenciran delta soj varijante AY.4.2., što znači da je virulentniji soj u našoj sredini, soj koji se puno brže i lakše prenosi“, rekla je direktorka međimurskog Zavoda za javno zdravstvo prim. Marina Payerl-Pal.

- Advertisement -

Od delta plus soja stručnjaci celog sveta strahuju već neko vreme – indijsko Ministarstvo zdravlja ga je još u junu klasifikovalo kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“ . Ta oznaka ukazuje na to da se čini da je zaraznija, da se lakše veže za plućne ćelije i da je potencijalno otporna na terapiju monoklonskim antitelima, što znači da bi mogla da probija stečeni imunitet. Naime, delta plus sadrži mutacije dva soja – delta i beta – koje bi virusu mogle dati prednost u preživljavanju.

Još traju ispitivanja koja će pokazati koliku pretnju ovaj soj zapravo može da predstavlja, ali BBC prenosi navode stručnjaka da je malo verovatno da će izbeći trenutne vakcine.

Ipak, zasad su se neke karakteristike delta plus soja već su se na početku ispostavile kao dovoljan razlog za zabrinutost.

- Advertisement -

Zarazniji je

Od starta je primećeno da je još zaraznija od „običnog“ delta soja. Džefri Baret, direktor na Institutu u Kembridžu i Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, rekli su da se varijanta AY.4.2 za 10 do 15 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj.

Jače se vezuje u receptorima plućnih ćelija

Delta plus soj već u ranom stadijumu zahvata pluća, što posledice već čini ozbiljnijim i povećava šanse za težu kliničku sliku.

Odgovor antitela je potencijalno manji

„Prilično smo zabrinuti zbog varijante Delta plus, s ozbirom da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji – izbegavanje imuniteta koji nudi vakcina. Zabrinutost se takođe odnosi na ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da varijanta izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima“, rekao je ranije dr Lens Pinto, savetnik respirolog u Nacionalnoj bolnici Hinduja.

Simptomi Delta plus soja

Većina simptoma delta plus soja je slična delta soju – suv kašalj, umor ili temepratura. U nastavku pogledajte listu mogućih simptoma koji daju povod za zabrinutost:

U ranom stadijumu zahvata pluća

Kratak dah i problemi sa disanjem

Dugotrajna temperatura i uporni kašalj

Gastrointestinalni problemi

Osip na koži i alergije

Suve ili suzne oči

Gubitak apetita i mučnina

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti