20.8 C
Belgrade
subota, 12 juna, 2021

IRINEJ BULOVIĆ SE POBUNIO: Optužio vladika za puč, traži da se KAZNE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Episkop bački, Irinej Bulović, zahtevao je na sednici Sinoda, koja je održana 14. maja, da se na dnevni red predstojećeg Svetog arhijerejskog sabora odlučuje o načinu kažnjavanja episkopa zapadnoameričkog Maksima Vasiljevića i istočnoameričkog Irineja Dobrijevića, saznaje Nova.rs.

Razlog hajke bila je priča o navodnoj promeni Ustava SPC u Americi, zbog čega su Irinej i Maksim optuživani da rade na “otcepljivanju eparhija”, te da pokušavaju da stave pod ličnu kontrolu imovinu Crkve.

irinej,

“To apsolutno nema nikakve veze sa istinom. Čitavu stvar je pokrenuo vladika Irinej Bulović kako bi se obračunao sa pomenutim episkopima, pre svega iz ličnih razloga. Maksim i Irinej su ljudi koji misle svojim glavama, a to košta kad je s druge strane episkop bački. Da Bulović nije zaboravio na tu priču i da dalje insistira na tezi da su oni ‘pučisti’ videlo se i na sednici Sinoda 14. maja, kad je tražio od ostalih arhijereja da se na dnevni red uvrsti i pitanje statusa dvojice uglednih episkopa iz Amerike”, navodi izvor našeg portala iz vrha SPC i dodaje da je taj predlog odbijen.

- Advertisement -

“Patrijarh Porfirije ipak nije prihvatio taj predlog, čime je pokazao da mu je stalo do jedinstva Crkve i njenih episkopa. Njegov prethodnik, patrijarh Irinej, zbog ove priče je čak i putovao u Ameriku, gde je, nakon razgovora sa episkopima, shvatio da priče o puču apsolutno nisu tačne”, podvlači naš izvor.

Progon traje od ranije – samo se traži povod

Naš sagovornik napominje da je Sinod svojevremeno tražio da se povuče Ustav SPC u Americi koji nije bio ni usvojen, ističući da je to ujedno i potvrda da se samo traži povod za progon Dobrijevića i Vasiljevića.

- Advertisement -

“To sve mnogo dugo traje. Bulović se svojski trudio da Maksim bude proteran sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i to mu nije bilo dovoljno, već sad traži i dodatno kažnjavanje. To je maltretiranje. Ne možete, a da ne posumnjate da iza svega stoji, pored problema lične prirode, i politika – naročito u slučaju vladike zapadnoameričkog.

Maksim je jedan od retkih koji je javno kritikovao odluku da se Vučiću dodeli Orden Svetog Save, a nije blagonaklon ni prema kosovskoj politici aktuelne vlasti. S druge strane, episkopu Irineju Dobrijeviću se lepe etikete da je špijun stranih obaveštajnih službi, da potkazuje SPC, kao i da nedomaćinski troši novac za obnovu Crkve Svetog Save u Njujojrku. O tome koliko je to apsurdno govori i podatak je Eparhija istočnoamerička nagrađivana od strane američkih državnih institucija zbog načina na koji se obnavlja spomenik kulture kakav je Saborni hram Svetog Save u Njujorku. Svako ko prati događaje u Crkvi, zna da napadi na njih dvojicu dolaze iz iste kuhinje”, zaključuje naš sagovornik.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: