IRANSKI VERSKI VRH ZABRANIO UVOZ VAKCINA: Nemamo poverenja u njih,napravićemo svoju vakcinu!

Obavezno pročitajte

Iran zabranio uvoz Američkih i britanskih vakcina

Iranski vrhovni verski lider, ajatolah Ali Hamenei, zabranio je uvoz vakcina protiv virusa korona iz Velike Britanije i Amerike.

„Zabranjuje se uvoz britanskih i američkih vakcina. Da su Amerikanci uspeli da proizvedu vakcinu ne bi bilo te sramne situacije s virusom korona“, rekao je on u TV obraćanju.Slično je i sa Britanijom, dodaje ajatolah.

- Advertisement -
iran

Nemamo poverenja u njih“, rekao je Hamenei, ističući da i na Francusku gleda bez optimizma.

Ako u drugim zemljama bude vakcine u koju se može imati poverenja, neće biti problema s njenom nabavkom, zaključio je ajatolah.

Iran trenutno radi na sopstvenoj vakcini protiv virusa korona. Očekuje se da prva vakcina bude gotova na proleće, a da do leta budu proizvedene još dve.

Testiranje prve vakcine „Kovo-Iran“ na dobrovoljcima je već počelo.

Kada je reč o nabavci vakcina iz inostranstva, u Teheranu su ranije saopštili da će imati u vidu ruske vakcine, kao i da imaju nameru da nabave i kinesku vakcinu.

Podsetimo, predsednik Hasan Rohani proglasio je sredinom novembra opštu mobilizaciju nacije i vlade za suočavanje sa trećim talasom virusa korona, nakon što su zdravstvene vlasti objavile rekordan broj novih slučajeva zaraze u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku.

Broj obolelih u toj državi je premašio milion ljudi.

Iran je na udaru američkih sankcija, a u oktobru prošle godine američki mediji su obelodanili da je Vašington uveo sankcije finansijskom sektoru „uprkos evropskim saveznicima koji su upozorili da taj korak može da ima katastrofalne humanitarne posledice“ za državu kojia je već pretrpela veliku štetu zbog pandemije virusa korona i valutne krize.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu