Iranski poslanik demonstrantkinje koje skidaju marame nazvao prostitutkama

Obavezno pročitajte

Iranski poslanik osudio je demonstrankinje koje su skinule obavezne marame kao prostitutke, pooštravajući stav vlade tokom dramatičnih demonstracija nakon smrti 22-godišnje žene koja je privedena od strane državne moralne policije.

Ova osuda Mahmuda Nabavijana, poslanika iz Teherana, bila je u oštroj suprotnosti sa apelom visokog sveštenika, velikog ajatolaha Hoseina Nurija Hamadanija, koji je u nedelju pozvao vladu da sasluša zahteve naroda.

- Advertisement -

Sudbina Mahse Amini, iranske Kurdkinje koja je umrla u pritvoru nakon što ju je pritvorila policija, jer joj je marama navodno bila previše labava, izazvala je nemire širom Irana.

Protesti su se proširili na najmanje 46 gradova, među kojima je i prestonica Teheran, gradove i sela i na njima su izbili i ulični sukobi sa bezbednosnim snagama.

Protesti solidarnosti održani su i u Evropi, SAD i u delovima Bliskog istoka. U pretežno kurdskom gradu u Siriji, hiljade žena izašlo je juče na ulice.

Širom Irana, obične žene i javne ličnosti skinule su marame u znak protesta ili ošišale kosu u javnosti kako bi pokazale solidarnost sa demonstrantima.

Iranska državna televizija je sugerisala da je najmanje 41 osoba ubijena od početka demonstracija 17. septembra. Prema zvaničnim izjavama vlasti više od 1.500 demonstranata je uhapšeno.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je danas da je iranska vlada oduzela Mahsi život „zbog odluke koje bi trebalo da donosi sama o tome šta će obući ili ne“.

„Žene u Iranu imaju pravo da nose šta žele. One imaju pravo da budu zaštićene od nasilja“, rekao je on.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu