IRAN POSLAO PORUKU SAD: Evo šta se krije iza napada na snage SAD u Iraku

Obavezno pročitajte

Napadom Revoluconarne garde Irana na baze “Al Asad“ i “Irbil“ na severu Iraka u provinciji Anbar, počela je osveta za ubistvo proslavljenog iranskog generala

Iranske snage održale su obećanje, i nakon trodnevne žalosti, napale snage SAD u Iraku, ispalivši više raketa sa svoje teritorije, kao odmazdu za ubistvo vodećeg iranskog generala.

Budući da je u to vreme izvršena likvidacija generala Sulejmanija tri dana ranije, a prema nezvaničnim izvorima – paralelno dok se obavljalo polaganje tela ubijenog generala Sulejmanija u Iranu, očigledno se radi o simboličnom činu.

O simbolici i promišljenosti napada govore i činjenice da su iranske snage dejstvovale po ciljevima duboko u Iračkoj teritoriji, uprkos brojnim ciljevima u neposrednoj blizini, kao i izgledima da će njegov efekat najverovatnije biti slab, a napad u velikoj meri osujećen zbog alarmiranosti snaga SAD, ali i snažnoj PVO odbrani unutar i oko Baze.

Prema svemu sudeći, Iranci nisu želeli velike žrtve, imajući u vidu druge ciljeve u okolini Irana, gde se nalaze značajno veće snage SAD, kao i druga vojna infrastruktura, ali i samu strukturu baza koje su napali.

Budući da se radi o prostranim bazama, koje sačinjava niz dobro utvrđenih i raštrkanih objekata sa velikim brisanim prostorom između njih, koji je i prošlosti bio meta svakodnevnih minobacačkih napada sa malo uspeha, kao i činjenici da se napad na njih očekivao – očigledno je da se radi o dobro promišljenoj akciji sa ciljem da se minimalizuje šteta.

O tome svedoče i izjave zvaničnika iz Irana nakon napada, u kojima su pozvali SAD da prekinu napade, kao i izjave da Iran neće lansirati nove napade – očigledno je da u Teheranu traže način da deeskaliraju trenutnu situaciju, ali i spasu obraz.

Sudeći prema poslednjim izveštajima, u napadu nema nastradalih američkih vojnika, a najveću štetu zbog napada će najverovatnije pretrpeti tržište nafte, koje je u proteklih nekoliko dana reagovalo naglim skokom cena, što je trend koji će se sigurno nastaviti i u narednim danima.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu